Articol de: Călin Cavaleru, Managing Partner, HTDI Consult
O relație bună cu clienții existenți și potențiali se construiește în timp. Durează să-i ajuți să te cunoască, să aibă încredere în tine ca furnizor de servicii. Poți să accelerezi procesul de împrietenire dacă le oferi periodic conținut de calitate care să-i ajute să-și rezolve problemele, să afle lucruri noi sau să se amuze.
Nu-i deloc complicat de înțeles că așa funcționează lucrurile pentru că te lovești la fiecare pas atât de exemple de succes, cât și de povești de groază care demonstrează cât de importantă este comunicarea cu publicul.
Cu toate astea, când vine vorba să scrie ceva despre ei sau despre serviciile pe care le oferă, majoritatea oamenilor se strâmbă de parcă ar mușca dintr-o lămâie. Îi vezi că preferă să facă ore suplimentare la șaibă decât să-și spună poveștile.
Le vine extrem de greu să-și facă loc în programul lor, adesea plin de activități neproductive, pentru a creiona măcar un articol decent care să spună lumii cine sunt, ce-i mână-n luptă și ce-și doresc să realizeze.
Ce ar trebui să înțeleagă toți cei care amână la nesfârșit să pună osul la treaba asta este că nici o agenție din lume, fie ea de marketing, de branding, de digital, de PR sau de publicitate nu poate să le spună povestea mai bine decât ei înșiși.
Iar fără o poveste cu care cititorul să rezoneze, nu ai audiență, deoarece oamenii de toate vârstele, profesiile și religiile reacționează doar când reușești să le trezești interesul, să-i implici, să-i faci să trăiască o experiență pe care ar vrea să o repete sau să o împărtășească cu amicii.
Așa că, dacă îți dorești o comunitate închegată pe lângă brandul tău, ar fi bine să…
Îți câștigi dreptul de a povesti
Nu o să te asculte nimeni doar pentru că ai chef de vorbă și te apuci să perorezi ca o moară stricată. Atenția este o resursă pe cale de dispariție, pe care fiecare dorește să o investească cu folos maxim.
Așa că, dacă vrei să te ascult, tratează-mă cu respect, spune-mi ce mă interesează să aud, ajută-mă să-mi rezolv problemele, obține-mi permisiunea înainte să mi te adresezi.
Pentru că o să ignor mesaje de marketing care nu mă interesează chiar dacă ai făcut rost de datele mele de contact și mă bați la cap cu obstinație. Cu siguranță nu-ți voi cumpăra niciodată serviciile doar pentru că-mi trimiți un spam pe Linkedin sau mă alergi cu remarketingul pe tot terenul.
Generezi conținut de calitate
Nu orice poveste convinge. În loc să te concentrezi să scrii romane lungi și siropoase, mai bine bate-ți capul să afli ce mă interesează pe mine, clientul tău potențial. Dă-mi sfaturi pe care le pot aplica sau oferă-mi soluțiile pe care le caut demult. Fără să-mi pierzi timpul cu detalii inutile.
Folosește un limbaj accesibil, evită jargonul de specialitate sau exprimările alambicate, goale de sens. Fii autentic, arată-mi ce valori și principii îți ghidează acțiunile și deciziile ca să știu dacă are rost să mergem, măcar o vreme, pe același drum.