Trei lecţii despre schimbare

Vointa clar articulata si permanent repetata este motorul de baza al unui proces de schimbare reusit.

Pentru managerii care îşi propun să schimbe ceva în organizaţia pe care o conduc sau în departamentul de care sunt responsabili, iată nişte lecţii pe care nu le vor afla la un curs de management al schimbării.

Schimbarea nu se alimentează cu dorinţă, ci cu voinţă (termeni pe care nu ai voie să îi confunzi). Prin urmare, hai să lămurim ce înseamnă „a vrea” şi „a dori”.

Lecţia 1: Nu este suficient să-ţi doreşti, trebuie să vrei

Dorinţele sunt bune, te ajută să visezi, dar nu sunt suficiente pentru a provoca schimbarea. Dacă aş prinde peştişorul de aur, mi-aş dori să vorbesc zece limbi străine, să am un miliard de euro şi să cânt la pian ca Havasi. Personajul principal, responsabil de provocarea acestor schimbări, este peştişorul.

Îndeplinirea dorinţelor depinde întotdeauna de altcineva. Deşi eu sunt cel care doreşte schimbările respective, aştept pasiv să fie îndeplinite de altcineva. Este un caz frecvent al liderilor vizionari, care sunt fulgeraţi de idei spectaculoase de schimbare, pe care le articulează cu entuziasm şi speră să fie implementate cumva de echipele pe care le conduc. Dar, aşa cum nu am prins peştişorul de aur până acum, nici schimbările prezentate doar ca viziune nu au şanse să devină realitate.

Plecând însă de la dorinţa de a vorbi zece limbi străine, aş putea stabili care este prima limbă străină pe care vreau să o ştiu. O astfel de articulare a viziunii îţi permite să transformi dorinţa în voinţă, ceea ce schimbă personajul principal responsabil de schimbare din peştişorul de aur în tine însuţi. Voinţa clar articulată şi permanent repetată este motorul de bază al unui proces de schimbare reuşit.

Aşadar, defineşte şi repetă ceea ce vrei să schimbi, nu te rezuma la a-ţi dori ca lucrurile să stea altfel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •