Competiția PRO-AM Golf for Everyone și-a desemnat câștigătorii

PRO-AM Golf for Everyone

Pe 8 – 10 iunie a avut loc prima ediție a competiției PRO-AM Golf for Everyone, desfășurată la Clubul de Golf Profesor Paul Tomița din Pianu de Jos (jud Alba), primul teren de golf din țară. 16 jucători profesioniști de golf au jucat în flight-uri cu câte patru jucători amatori, acordându-se cecuri pentru categoria pro în valoare totală de 6.000 euro și premii foarte atrăgătoare pentru categoria amatori, fondul total de premiere depășind 10.000 euro.

Competiția a fost inaugurată de domnul Ion Dumitrel – Președintele Consiliului Județean Alba și domnul Petruşe Marin Ioan – Primarul Comunei Pianu, alături de domnul Ioan Istrate – Președintele Clubului de Golf Profesor Paul Tomița, dar și de Tudorel, un copil de 6 ani cu o voce de aur, care a emoționat audiența cântând imnul României.

Jucătorii pro și cei amatori au format echipe mixte, nedezlipindu-se de pe terenul de golf. După șapte ore de joc, comisia sportivă a decis câştigătorii: 5 jucători pro și 3 echipe de amatori. Pe locul I s-a clasat Mus Deboub, pe locul II Mircea Stoica, pe locul III Austin Curtis, iar pe locurile IV și V frații Bădiță Dragoș și Bădiță Andrei.

„Mă bucur că odată cu prima mea vizită în România am și câștigat o competiție. Locul e de basm, am simțit o legătură specială cu acest teren de golf, a cărui poveste m-a impresionat. Aș fi fost onorat să am șansa de a-l cunoaște pe maestrul Paul Tomița, unul dintre puținii jucători profesioniști care a reușit performanța ‚hole în one’. Mie îmi plac terenurile în care natura este lăsată să își spună cuvântul și nu este cosmetizată până la ultimul detaliu. Așa că la Clubul de Golf Profesor Paul Tomița m-am simțit în elementul meu și de aceea am avut și un super randament. Nu mi-am propus să câștig, ci să mă bucur de o nouă țară, de colegi, de atmosferă. Și le-am avut pe toate! Vă mulțumesc și vă asigur că voi mai reveni, mai ales că îmi doresc să mă implic în proiecte care se adresează tinerilor jucători.”- a spus Mus Deboub, câștigătorul PRO al acestei competiții, care joacă în Senior Tour și EPD Tour.

Premiile în valoare de 10.000 euro au fost asigurate de sponsorul principal al evenimentului, Alpin 57 Lux, cel mai mare producător de înghețată autohton. Trofeele au fost unicat, create și produse special pentru această competiție de către 888 Marveii Print și reprezintă lupul dacic – un puternic simbol național, mai ales în anul centenar – conturat pe linia loviturii jucătorului de golf.

„Brandul Alpin a ales să susțină acest eveniment din mai multe motive, poate cel mai important fiind acela că organizatorii au ales terenul de golf de la Pianu de Jos, un loc cu o încărcătură emoțională aparte pentru noi, ardelenii. Paul Tomița, cel care a pus bazele acestui sport în România, este unul dintre cei mai importanți oameni ai comunității noastre iar Alpin 57 Lux se implică activ în toate demersurile locale. A aduna la un loc profesioniștii și amatorii și a crea o competiție pentru tânăra generație – care va duce acest sport nobil mai departe – reprezintă valori pe care și noi le respectăm în cadrul organizației noastre. Respectând trecutul pregătim viitorul.” a spus domnul Ioan Istrate, fondatorul producătorului de înghețată Alpin 57 Lux.

Jucătorii profesioniști de top înscriși în competiție au fost: Dimitri Chaynes, Austin Curtis, Mus Deboub, Duncan Muscroft, Stephan Nussbaum, Gustavo Barrios Rivas, Peter van der Toch, Andrei Bădiță, Dragoș Bădiță, Ovidiu Brebene, Radu Cîrtînă, Iulian Coman, Daniel Ionescu, Gheorghe Luţă,  Mircea Stoica și Gabriel Toader.

Citește și Viorel şi Laurenţiu Coman: „Terenul de la Pianu de Jos este o adevărată capodoperă pentru golf!”

Evenimentul are și ecou internațional, mulți dintre participanții la competiție venind de pe întreg mapamondul. Atmosfera este deosebit de plăcută pe terenul de golf, poziționarea acestuia departe de tumultul orașului, în mijlocul naturii, favorizând liniștea și capacitatea de concentrare, atât de utilă jucătorilor de golf.  Inițial cu o capacitate de 9 green-uri, clubul de golf Paul Tomița deține în prezent 18 green-uri, întinse peste dealuri cu stejari seculari răsfirați pe întregul traseu.

Duminică, 10 Iunie, a venit rândul juniorilor, pentru care Asociația Golferilor Profesioniști a creat competiția Golf for every Kid, etapa Kids Golf Tour România, ediția I, concurs organizat de GolfLab. Aceasta s-a încheiat cu premierea micuților jucători de golf, care au demonstrat prin jocul prestat că își iau foarte în serios cariera de golfer.

„Evenimentul a fost un real succes și le suntem recunoscători jucătorilor profesioniști și amatori pentru larga participare și implicare. Vom continuă să organizăm acest tip de competiții alături de partenerii noștri, precum și în numele Clubului. Toți jucătorii de golf din țară și-au început cariera sau pasiunea la noi. Acum e rândul jucătorilor străini să vină să ne cunoască în număr tot mai mare și să încurajeze astfel dezvoltarea acestui sport, care merită o popularizare pe măsură. Clubul de Golf Profesor Paul Tomița este pregătit să implementeze competiții de orice nivel și să încurajeze și companiile să adopte cât mai multe programe de team-building pe terenul de golf, căci unul dintre multele avantaje ale acestui sport este că încurajează fair-play-ul și spiritul de echipă.”, declară Ioan Istrate, Președintele Asociației Clubul de Golf Paul Tomița.

Citește și George Luță: „Pe terenul de golf e loc pentru toată lumea”

Clubul de golf Paul Tomita din localitatea Pianu de jos este primul club de golf privat din Romania. Se întinde pe o suprafață de 70 ha din care pe aproximativ 50 ha se joacă efectiv. Gradul mare de dificultate este creat de „natura însășii”, deoarece s-a intervenit relativ puțin pentru configurarea traseului, nefiind nevoie de mai mult.

Primul concurs oficial de golf s-a organizat in 16 Iunie 2001. În premiera națională la televizor, Cupa Banca Transilvania a fost transmisă timp de 4 ore în 20 octombrie 2003. Din februarie 1995 până în noiembrie 2017 s-au organizat la Pianu de Jos aproximativ 300 de competiții naționale și internaționale.

Paul Tomița a fost primul profesionist din România. A activat ca director al Clubului Diplomatic din București timp de 35 de ani. Încă din copilarie visul său a fost acela de a juca golf, părăsindu-şi satul natal la vârsta de 15 ani pentru a merge la Bucureşti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •