6 motive pentru care rutina de seară îți distruge productivitatea

Inovația are nevoie de un somn bun

Un subiect controversat într-o lume a vitezei și tehnologiei este calitatea somnului determinată de obiceiurile dinainte de culcare. Să începem de la stres. El se produce indiferent de sursă: poate fi munca sau o eroină din cartea pe care o citim, aflată într-o situație complicată. Iar stresul face ca  33% dintre adulți să își piardă somnul.

Totuși, factorii externi nu sunt întotdeauna de învinuit. Câteodată, propria noastră rutină sta în calea productivității, în special când ne pregătim pentru somn. Nu este cel mai ușor, dar cu puțină conștientizare și modificare a comportamentului, ritualul de culcare poate să-ți ajute productivitatea.

1 . Mănânci nesănătos și probabil seara târziu

Dietele cu nivel ridicat de grăsimi saturate și carbohidrați au fost legate de calitatea scăzută a somnului. Toleranța pentru glucoză descrește pe măsură ce se încheie ziua, așa că mâncatul târziu seara destabilizează ritmul circadian – sistemul nostru natural de somn și trezire.

Dar voința este dificil de menținut și se diminuează pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul zilei, așa că pe măsură ce se apropie noaptea suntem tentați să apelăm la mâncarea de confort. Astfel, intrăm într-un cerc vicios pentru că “junk food-ul” duce la o slabă calitate a odihnei. Cea mai folositoare cale este să planificăm. Când vine weekend-ul, să păstrăm două ore în care să gătim pentru săptămâna ce urmează.

2. Somnul nu face parte din calendarul tău

Setarea unui program de a merge la culcare la aceași oră în fiecare seară și trezirea la același ceas dimineața este un element important pentru calitatea somnului.

Pune-ți în calendar activitățile vieții de zi cu zi: îmbrăcatul, gătit, somn, exerciții fizice, plimbarea cățelului și chiar oprirea dispozitivelor electronice.

3. Îți planifici următoarea zi de lucru cât ești acasă.

Dacă faci asta, practic, amesteci timpul personal cu cel dedicat job-ului. Chiar dacă lucrezi de acasă, delimitează-ți biroul de restul casei.

Orice activitate legată de muncă, inclusiv planificarea următoarei zile, ar trebui restrânsă la spațiul de lucru. A te gândi neîncetat la provocările profesionale cauzează anxietate ceea ce duce la stres. Transformă-ți casa într-un sanctuar al spațiului fără agitație, cu odihnă și relaxare.

4. Amâni activitățile de dimineață pentru începutul zilei.

Pare ușor ilogic. Totuși, există un mare câștig dacă task-urile matinale se fac în avans, cum ar fi pregătirea pachetului de mâncare, a hainelor și a bagajului în 15 minute înainte de culcare. Acest lucru ajută în special dacă nu ești o persoană matinală. O să câștigi timp pentru a începe ziua în liniște, meditând, citind, făcând exerciții.

5. Ignori tensiunea.

Avem instincte pentru un motiv – suntem construiți pentru a căuta lucrurile care ne vor ajuta să supraviețuim. Când le ignorăm, toate încep să o ia razna. Ne luptăm să nu adormim, doar pentru a mai citi un capitol dintr-o carte, a mai urmări un episod și asta conduce la mai multă tensiune pentru că pierdem din odihnă.

Pentru a ne elibera, există opțiunea de a scrie gândurile într-un jurnal. E ca și cum ducem toate ideile care ne agită într-un loc al lor, unde pot “trăi”, în loc să ne ocupe mintea.

6. Te uiți la ecrane.

Poate ai mai auzit asta, dar nu trebuie ignorat acest mesaj. Lumina albastră emisă de ecrane defazează creierul, păcălindu-l că este zi. Astfel, acesta consideră că este momentul să te trezești, nu să mergi la culcare.

Dacă trebuie neaparat să urmărești ceva pe telefon sau alt dispozitiv, instalează aplicații care ajustează cantitatea de lumină în funcție de ora din zi: f.lux sau PC Sun Screen.

Obiceiurile noastre se pot schimba. Poate nu toate odată, însă câte unul pe rând, cu siguranță. Începe cu ce este mai ușor de abordat și odată ce îl stăpânești treci la următorul.

Consideră faptul că cei care dorm șase ore sau mai puțin în fiecare noapte pierd în jur de șase zile productive într-un an. Când te simți tentat să stai treaz până mai târziu, întreabă-te “Ce aș putea face eu cu 6 zile de productivitate?”.

Pe același subiect: Inovația are nevoie de un somn bun

  •  
  •  
  •  
  •  
  •