Cum să negociezi o mărire de salariu

Oameni care vin la Atelierul de Negociere de la Fundatia Calea Victoriei cu scopul precis de a invata cum se negociază marirea de salariu

Sunt foarte mulți oameni care vin la Atelierul de Negociere de la Fundația Calea Victoriei cu scopul precis de a învăța cum se negociază mărirea de salariu. Aproape invariabil, se așteaptă la metode magice care să dea un rezultat garantat. Ceea ce trebuie să mărturisesc încă de la începutul acestui material este tocmai faptul că nu există o metodă general valabilă.

În negociere, este ca în viață. Totul este în mișcare și totul se poate schimbă de la o secundă la alta. Un negociator bun este cel ce are abilitatea de a observa ce se întâmplă în mediul în care își desfășoară activitatea. Și, mai mult decât atât, cel care vrea să obțină rezultate bune în negociere trebuie să fie foarte atent la semnalele pe care partenerul sau partenerii de negociere le transmit. Știm deja că aceste semnale de cumpărare apar în trei registre – verbal, non-verbal și para-verbal (ton, voce, intensitate, trăire, pauză). Toate aceste semnale sunt, de fapt, indicatori ai șansei de câștig în negociere. Așadar, pentru a obține ceea ce ne dorim dintr-o negociere este important să ne dezvoltăm, în primul rând, abilitatea de comunicare și de decodificare a mesajelor care ne sunt transmise.

Citește și: Negocierea salarială, o practică delicată

  •  
  •  
  •  
  •  
  •