Ești freelancer sau antreprenor? Construiești o companie sau mica ta afacere este un job?

Profiturile IMM-urilor scad, cele ale multinationalelor cresc

Actualele tehnologii ajută oamenii din colțuri diferite ale planetei să colaboreze. Expansiunea noilor tehnologii a dus la o explozie a micro-afacerilor.

O întrebare importantă pe care să ți-o adresezi, în timp ce te deplasezi pe terenul abrupt al construirii unei afaceri mici, este cum arată sfârșitul acestui drum? Încerci să faci lucrurile conform propriilor tale valori sau vrei mai mult?

Nu există răspuns greșit sau corect, dar te va ajuta un răspuns clar în luarea unei decizii privind drumul pe care vei merge.

O altă întrebare importantă este: construiești o companie sau afacerea ta este un job?

Citește și: Cele mai bune aplicații de productivitate și eficiență pentru micile companii

Peisajul muncii se schimbă. Tehnologii precum cloud storage și aplicații web fac mult mai ușoară colaborarea cu o echipă care lucrează remote. Ceea ce ar un mare impact la felul în care ne raportăm la task-uri și la delegarea sarcinilor.

În primul rând, înseamnă că numărul de locuri de muncă pe care o companie îl va lua în considerare pentru ajutor extern a crescut. Dacă oamenii își externalizează propria carieră, există flexibilitate pentru companii să angajeze un număr mare de persoane pentru a rezolva o anumită problemă.  Mai ales că locația acestora nu este o preocupare atunci când vine vorba de a găsi specialiști.

Milenialii caută din ce în ce mai mult să iasă din rutina programului standard de birou 9-18. De ce să cheltui timp și bani pe transport, mâncare la muncă și altele când poți lucra din confortul propriei case, la fel de eficient?

Pentru unele cariere, să devii consultat independent sau freelancer este o opțiune din ce în ce mai atractivă.

În acest context, este normal ca microîntreprinderile cu unul sau doi angajați să fie în creștere.

Diferența dintre o microîntreprindere și o afacere mică

Dacă decizi să îți conduci compania ca pe o microîntreprindere sau o afacere mică, e important să înțelegi diferențele între cele două.

Într-o microîntreprindere, ești responsabil pentru toată munca. Dacă de exemplu ești consultant, tu ești cel care analizează datele și cel care face recomandările. Ai putea contacta alți freelanceri să te ajute cu orice, de la colectarea datelor la studii de piață sau facturare. Însă afacerea se bazează pe munca pe care o faci, pe persoană fizică.  Dacă faci prăjituri, tu ești cel care le coace.

Citește și: 5 modalități prin care măsori succesul afacerii tale

Cu o afacere mică, încă vinzi consultanță, dar asta nu înseamnă că ești singurul consultat din firmă.

Poți să te ocupi de clienții mai importanți sau să te implici la nivel macro, după ce toată munca a fost făcută. În orice caz, există mai mult de o persoană în echipă care face produsul pe care îl oferă compania.

Vrei să fii antreprenor sau freelancer? E o întrebare importantă.

Freelancerul nu caută să își schimbe afacerea, să angajeze oameni și să îi facă pe alții să lucreze pentru el. Ei lucrează pentru ei și clienții îi contactează pentru că știu că el va face acea muncă sau va livra acel serviciu.

Obiecivul unui freelancer este să creeze un job sustenabil și un venit pentru ei, nefiind nevoiți să lucreze pentru cineva și neavând șefi.

Pe măsură ce crește cererea pentru serviciul lor, cresc  și veniturile acestora. Capacitatea freelancerilor de a își  crește afacerea este limitată. Există doar 24 ore într-o zi, iar volumul de muncă pe care îl pot gestiona este limitat. Dacă au nevoie să angajeze pe alții pentru a prelua o parte din volumul de muncă, atunci ei se transformă în antreprenori.

Revoluția digitală a făcut posibile multe relații de lucru și situații diferite iar microîntreprinderile și antreprenorii sunt în plină ascensiune.

Acordă-ți timp și întreabă-te: construiești o companie care încearcă să se transforme în ceva mai mare sau vrei o afacere mică pentru a avea un job?

Ambele variante au avantaje și dezavantaje, dar trebuie să știi ce vrei ca să ajungi unde vrei.

Sursa: CoxBlue

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •