Cum să-ţi împărtășeşti ideile excelente la locul de muncă

Cum sa-ti impartasesti ideile excelente la locul de munca

Faptul că ştii exact ce trebuie să faci la locul de muncă îţi dă un sentiment excelent. Ești încrezător, plin de idei și gata să rezolvi orice. Cu excepția faptului că, în ultima vreme, ai observat că ai tăi colegi, par să te evite. Nu vin către tine cu invitații pentru proiecte de grup și ești destul de sigur că i-ai prins când îşi dădeau ochii peste cap atunci când vorbeai. De ce oare?

Răspunsul dur este, să cităm un vechi clișeu: „nimănui nu-i plac atotştiutorii”. Varianta mai nuanțată este că ei vor să se simtă bine prin ceea ce fac la birou, iar dacă tu vii cu răspunsul potrivit tot timpul, ei nu mai au această șansă.

Aşadar, nu este suficient să ai cele mai bune idei, trebuie să acorzi atenție și modului în care le comunici.

Partea bună este că făcând câteva schimbări simple îţi poţi salva reputația și, odată ce ai făcut-o, vei avea pachetul complet de idei bune şi metodele de livrare cu grijă faţă de ceilalţi.

Iată trei schimbări pe care le poți face începând de astăzi:

  1. Fii răbdător

Atunci când împărtășeşti mai întâi ideile tale – mai ales dacă sunt puternice – eclipsezi capacitatea coechipierilor tăi de a contribui. Da, ei pot continua să se bazeze pe ceea ce ai spus sau să adăuge ceva diferit, dar comportamentul tău trimite un semnal că nu îţi pasă cu adevărat ce au ei de spus. La urma urmei, dacă toți ar fi de acord cu planul tău, nu ar exista niciun motiv, sau oportunitate, să mai ascultaţi pe altcineva.

Dimpotrivă, atunci când îi laşi pe alții să vorbească mai întâi, le dai o șansă. Arată că ai încredere că au idei care merită să fie ascultate.

Această strategie vine cu riscul ca altcineva să aibă aceeași gândire strălucită ca tine și el sau ea va primi credit pentru asta. Dar, ăsta e un lucru bun! Dacă eşti de acord, poți să o amplifici spunând: „Îmi place sugestia Andreei”, care va merge mult spre a repara impresia că îţi apreciezi doar propriile opinii.