Ghidul managerilor pentru a răspunde solicitărilor de promovare și creștere a salariului

Ghidul managerilor pentru a raspunde solicitarilor de promovare si crestere a salariului

Sezonul evaluărilor poate fi stresant indiferent de ce parte a discuţiei te afli. Dacă ești manager, ai multe de făcut pentru a pregăti feedback-ul privind performanța angajaţilor, pe lângă volumul de muncă obișnuit. Și, probabil că trebuie să oferi acel feedback față în față. Nu este ușor să auzi critici constructive și nici livrarea acestora nu este ceva ce oamenii așteaptă cu nerăbdare.

Și, una dintre cele mai dificile situații cu care te poţi confrunta este o cerere de creștere a salariului sau de promovare. Mai ales dacă nu te așteptai la asta. Dar, amintește-ţi că aceasta este o oportunitate de a le arăta angajaților tăi cât de mult îi prețuiești sau de a-i ajuta să se dezvolte pentru a primi tot ceea ce-și doresc. Mai jos poţi găsi câţiva pași pe care să îi iei în considerare când te pregătești pentru o evaluare a angajaţilor tăi.

  1. Înainte de evaluare

Recitește politicile și procedurile companiei
Înainte de a face orice altceva, asigură-te că ești familiarizat cu politica și procedurile companiei privind evaluările, compensațiile și promovările. Cunoașterea noțiunilor de bază nu numai că te va ajuta să le oferi angajaților tăi o evaluare productivă, dar va facilita și gestionarea oricăror solicitări care apar. Dacă nu ești sigur dacă aceste informații există, întreabă mai departe la HR.

Evaluează-ţi angajații și echipa
Pe partea de compensare, aruncă-ți o privire asupra datelor interne pe care le ai privind bugetul și plafoanele pentru salarii și vezi unde se situează angajaţii tăi. În ce privește promovarea, gândește-te la performanţa angajatului tău în fiecare arie de responsabilitate pentru rolul său iar dacă performanța sa depășește cu mult funcţia curentă, analizează să vezi dacă ar îndeplini cerințele pentru un rol mai important și dacă există unul disponibil.

Setează așteptări
Nu există buget? Este cineva din echipa ta mai puţin performant? Știi că cineva se bazează pe o creștere salarială sau pe o promovare care pur și simplu nu mai vine? Poți evita multă dramă și tensiune prin ţinerea acestei conversații dificile înainte de evaluarea formală. Ia în considerare că atunci cănd spui cuiva că va trebui să mai aștepte pentru a primi ceva ce-și dorește, nu este o plăcere. Persoana nu va fi mulțumită să audă acest lucru, dar trebuie să o reasiguri că are susţinerea ta pentru a ajunge acolo.

Ideal ar fi să intri în evaluare cu lecţiile făcute, să știi deja unde vor merge creșterile salariale și promovările, însă indiferent cât de bine te pregătești pentru o astfel de discuţie, tot pot apărea surprize.

Citește și Sistem bun, sistem rău în managementul performanțelor

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •