Articol de: Vera Iurcu
Deși toți au atins succesul în domeniul lor, sub diverse forme, mulți dintre miliardarii și inovatorii vremurilor noastre aplică stiluri de leadership diferite. Am selectat trei modele de conducere care se deosebesc atât între ele, cât și față de teoriile convenționale pentru o afacere de succes: Jeff Bezos, Elon Musk și Mark Zuckerberg.
Am fost interesați să aflăm ce părere au specialiștii despre tacticile și filozofiile lor de business. Stilurile lor de leadership sunt excepții de la regulă sau, de fapt, ei sunt cei care stabilesc noile norme în gestionarea afacerilor? Având în vedere că fiecare a devenit un magnat în domeniul tehnologic, există o legătură între aceste noi stiluri și era tehnologică?
„Nu există un stil de conducere optim, ci mai degrabă un mix optim de stiluri aplicate în funcție de circumstanță”, ne spune Robert Maxim, Founding Partner Ensight Management Consulting. Iar pentru a înțelege mai bine cum se creează acest raport de interdependență între persoană, stil de conducere și afacere, el consideră necesar să explice câteva aspecte importante în acest sens.
„Din fericire, abordările de leadership, dar și teoriile s-au schimbat de-a lungul anilor. Nu sunt mulți manageri care cred în «teoria marelui om» din secolul 19, acel lider extraordinar, născut să conducă și care, în consecință, nu putea fi contestat și nu i se putea contesta nimic. Poate vă este familiar, dar din fericire, după revoluție, s-au mai rărit genul acesta de lideri”, remarcă Robert Maxim.
Citește și: Dacă vor performanță, liderii trebuie să mănânce ultimii
În această privință, el afirmă că teoriile și practica modernă vorbesc despre alte stiluri de conducere care se pretează mai bine pe cultura secolului 21: leadership-ul situațional, leadership-ul tranzacțional (vizionar) și transformațional (Burns) sau despre cele șase stilurile de conducere ale lui D. Goleman, printre care: vizionar, prin coaching și de stabilire a ritmului. Cărora li se adaugă și stilurile clasice, precum cel democratic și autoritar.
Citește și: Stiluri de leadership
În zilele noastre, se pune accentul pe particularizarea stilului de conducere în funcție de situația în care se aplică. Potrivit lui Maxim, în anumite momente, este mai eficient să fii autocrat, iar în alte momente, este indicat să fii participativ, coach sau vizionar. Cel mai la îndemână exemplu este cazul antreprenorului care trebuie să facă totul, de multe ori – singur, trebuie să se lupte cu nenumărate piedici și cu propriile îndoieli, în ciuda riscurilor și greutăților întâmpinate, pentru „a pune pe picioare” o afacere, o echipă durabilă.
Robert Maxim susține că, în această etapă, vorbim mai degrabă despre un mix de succes cu mai multe părți de stil autoritar, o mare măsură din stilul vizionar și de stabilire a ritmului, iar pe alocuri, concesii de stil democratic. Din păcate, încă sunt manageri care adoptă un singur stil de conducere și indiferent de situație, de ciclul de viață a propriei organizații, ei rămân inflexibili.
„Toate aceste stiluri sunt întâlnite la cei trei antreprenori analizați, însă cu «rețete» personalizate. Sunt trei sintagme-cheie întâlnite la cei trei, pe care le-aș sublinia: cultura colaborativă, abordarea perturbatoare și încurajarea creativității.”
Citește și: 24 de stiluri de leadership din toată lumea
În ceea ce privește era tehnologică și aceste noi stiluri de leadership, Robert Maxim menționează un studiu publicat de către Ensight Management Consulting, anul trecut, care analiza modul în care noile tehnologii și revoluția digitală au transformat și practicile de management.
„Comunitățile de lucru de pe rețelele sociale interne vor facilita o sporire considerabilă a transparenței; ierarhiile vor fi reduse pe măsură ce munca devine colaborativă; în zilele noastre, munca nu se referă la informația pe care o păstrăm pentru noi, ci la cea pe care o împărtășim cu ceilalți”, încheie Robert Maxim, Founding Partner Ensight Management Consulting.