Cei zece pași pentru a-ți atinge obiectivele de business

Cei zece pasi pentru a-ti atinge obiectivele de business

Stabilirea obiectivelor este un aspect important atunci când porți și deții un business. Fără acestea, vei constata în scurt timp că afacerea nu se mișcă nici într-o direcție. Obiectivele de business te pot ajuta să te concentrezi asupra locului în care vrei să ajungi, ajutându-te, în același timp, să îți faci un plan care să te ducă acolo.

Odată ce ești pregătit să îți stabilești obiectivele, acești zece pași te vor ajuta să atingi chiar și cele mai ambițioase planuri de business.

1. Separă obiectivele

Primul pas este să spargi obiectivele. Obiectivele de business sunt adesea stabilite pe termen lung și necesită ceva muncă, timp și efort. Împărțind obiectivele în pași de acțiune ușor de gestionat, îți este mai ușor să te concentrezi pe eea ce trebuie să faci acum, ca să nu te simți copleșit de proces.

O modalitate bună pentru a face asta este să creezi un plan alcătuit din sarcini individuale, iar fiecare să presupună o acțiune clar definită. Este mai ușor să faci progrese trepat și să ai mici realizări în fiecare zi.

2. Urmărește-ți progresul

Un moment important din setarea obiectivelor cu succes este să urmărești cât de departe ai ajuns. Acest lucru poate fi nu doar un  motivator excelent, dar te poate ajuta și să îți planifici alte obiective și acțiuni.

Poți să îți urmărești progresele făcând o analiză săptămânală / lunară, care te-ar ajuta să evaluezi ce ai realizat până la acel moment și unde trebuie să îți concentrezi mai mult atenția. De asemenea, îți poate fi de folos să stabilești niște milestone-uri bazate pe timp și progres, astfel încât să poți vedea cu ușurință dacă ești pe calea cea bună pentru a-ți atinge obiectivul.

3. Dedică-te procesului

Setarea eficace a obiectivelor necesită claritate cu privire la ce implică obiectivul, eforturile pe care trebuie să le faci și motive specifice pentru care obiectivul este important. Asta include, de asemenea, un plan pentru modul în care vei realiza fiecare pas și, poate cel mai important, un angajament de a urmări obiectivul până la finalizare.

Dacă nu reușești să te consacri obiectivului – adică să îți iei timpul necesar pentru a elabora un plan și să îți gestionezi timpul corespunzător pentru a te concentra fiecărui pas spre obiectivul final – te vei confrunta cu o provocare inutil de dificilă.

4. Construiește un sistem de sprijin

Un sistem de sprijin te poate ajuta să îți atingeți obiectivele în mai multe moduri:

  • poți fi motivat prin conștientizarea faptului că ai o echipă solidă în spate;
  • poți învăța din experiențele și background-ul echipei;
  • echipa te poate încuraja atunci când te confrunți cu provocări de-a lungul procesului;
  • poți fi tras la răspundere de către echipa ta pentru a face ceea ce spui că vrei să faci;
  • echipa îți poate oferi o perspectivă diferită de cea proprie;
  • puteți sărbători împreună succesele.

Sistemul tău de sprijin poate fi compus din familie, prieteni, mentori, colegi sau oricine te susține și vrea să te vadă reușind.

Citește și: 5 categorii de oameni care te vor ajuta să reușești ca antreprenor

5. Fii flexibil

Foarte puține lucruri se întâmplă exact așa cum anticipăm, atât în afaceri, cât și în viață. Este vital să te poți adapta schimbărilor și să îți modifici planul conform noilor circumstanțe, fără a pierde stimulentul.

Deși este important să ai un plan bine definit pentru atingerea obiectivelor, ar trebui să eviți rigiditatea și gândirea îngustă. Cu cât ești mai agil și cu cât mai rapid îți poți schimba direcția la nevoie, cu atât mai ușor îți vei menține progresul în fața neprevăzutului.