Valorile “feminine” ar putea fi un avantaj pentru viitorii lideri

Valorile “feminine” ar putea fi un avantaj pentru viitorii lideri

Un nou studiu făcut public de centrul de cercetare Pew (o organizație de tip Think tank care pune la dispoziție analize pe diverse teme de interes) arată că la nivelul Statelor Unite ale Americii mamele care au și un loc de muncă, sunt fie singurele sau principalele furnizoare de venituri în proporție de 40%.

De ce este ascest aspect important? Potrivit Harvard Business Review, acest procent arată o schimbare a percepției potrivit căreia bărbatul este cel care întreține familia. Practic, dinamica economică se schimbă.

De altfel, un alt  studiu efectuat de John Gerzema, consultat pentru WPP Group, în rândul a 64.000 de oameni din 13 țări, atât din America, cât și din Europa și Asia, arată că modelul ,,masculin” de a face afaceri este mai puțin apreciat. În schimb, capătă din din ce în ce mai mult teren valorile considerate a fi ,,feminine”.

Potrivit rezultatelor studiului, publicate în cartea ,,The Athena Doctrine”,  57% dintre respondenți sunt nemulțumiți de structurile de leadership masculine. Mai precis, 79% dintre japonezi și sud-coreeni, dar și două treimi dintre persoanele din Indonezia, Mexic, Marea Britanie și SUA.

Pentru că numărul celor nemulțumiți de astfel de structuri masculinizate este mare, ei au fost întrebați și cum cred că ar trebui să fie schimbat leadershipul. Două treimi dintre respondenți consideră că lumea ar fi mai bună dacă bărbații ar împrumuta din valorile și modul de gândire ale femeilor.

32.000 dintre respondenți au fost puși, de asemenea, să clasifice, folosindu-se de o listă de 125 de caracteristici, ca fiind feminine sau masculine, în timp ce cealaltă jumătare au clasificat aceleași caracteristici în funcție de cât de importante ar fi ele pentru un lider.

Rezultatele arată că mare parte dintre caracterisiticile asociate unui bun lider erau considerate a fi și ,,feminine”.

Ce caracteristici ,,feminine” sunt necesare unui lider?

John Germeza a continuat studiul și a stat de vorbă și cu profesioniști din 18 țări care activau în diverse domenii (medicină, politică, ONG-uri). Din aceste discuții, John a concluzionat că două mari trăsături ,,feminine” sunt esențiale unui lider:

Empatia

Atunci când un lider încearcă să îmbine oferta companiei pentru care lucrează cu cerințele consumatorilor, doza de empatie poate simplifica lucrurile și poate crește și creativitatea. De asemenea, un lider empatic cu angajații săi ajunge să înțeleagă mai bine și să îi poată ajuta să își îmbunătățească și să îşi valorifice ideile.

Vulnerabilitatea

Un lider are și el limitele sale și punctele sale slabe. Nu le poate ști pe toate. De aceea, este bine să lase garda jos atunci când trebuie. Este bine să ceară sfaturi, să se consulte și cu alți angajați sau specialişti atunci când apare un blocaj.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •