Te chinui să-ţi găsești motivaţia? Nu cere sfaturi, oferă-le!

Te chinui sa-ti gasesti motivatia Nu cere sfaturi, ofera-le

Există o mulțime de sfaturi pentru cei nemotivați sau leneși: Faceţi pași mici! Setați un cronometru! Includeți un partener responsabil în grupul de lucru! Dar dacă cel mai bun mod de a aborda lipsa de motivație nu este de a cere un sfat, ci de a-l oferi în schimb?

Aceasta este concluzia intrigantă a unui nou articol realizat de către o echipă de psihologi de la Wharton și de la Universitatea din Chicago.

Cei nemotivaţi au nevoie de mai multă încredere, nu de mai multe informații. Seria de experimente realizate de psihologii Lauren Eskreis-Winkler și Ayelet Fishbach s-a bazat pe o perspectivă simplă, dar puternică. De cele mai multe ori, atunci când oamenii nu fac ceea ce ar trebui să facă, nu este din lipsa informațiilor. Oamenii nu continuă să fumeze pentru că nu știu că țigările dăunează sănătăţii. Iar tu nu eșuezi în a începe acel proiect important pentru că ai uitat de termenul limită.

În schimb, problema se reduce, de obicei, la încredere. Pentru un motiv sau altul, oamenii nu cred că vor reuși, așa că nu încep niciodată. Acordându-le sfaturi, ceea ce înseamnă oferirea unor informații, nu îi ajută cu nimic la creșterea încrederii. Dar dacă le-ai cere sfaturi în schimb?
Indiferent de tipul de provocare întâlnită sau persoană demotivată cu care au lucrat Eskreis-Winkler și Fishbach, indiferent dacă erau adulți care nu puteau să-și menţină greutatea sau să piardă în greutate, sau copii care se chinuiau să aibă reușite la școală, toţi au avut la bază același tipar. Oferirea de sfaturi celor care se aflau într-o situație similară a stimulat motivația oamenilor.

Eskreis-Winkler și Fishbach au descoperit, de asemenea, că 72% dintre oamenii care se luptă să economisească bani au spus că acordarea de sfaturi i-a motivat să economisească bani mai mult decât primirea de sfaturi de la experți; 77% dintre adulții care se luptă cu managementul furiei au declarat că au fost mai motivați să-și controleze starea de spirit după ce au dat sfaturi despre managementul furiei decât după ce au primit sfatul psihologilor profesioniști din cadrul Asociației Americane de Psihologie; și 72 la suta din adulţii care se luptă pentru a pierde în greutate au spus că a da sfaturi cu privire la pierderea în greutate i-a făcut să se simtă mai încrezători cu privire la piederea kilogramelor decât sfaturile primite de la un nutriţionist al Clinicii Mayo.

Aceste constatări nu sunt doar uimitoare; ele sunt uimitoare și utile. Indiferent de ce domeniu din viaţă te zăpăcește, acest studiu îţi sugerează pur și simplu să te imaginezi în locul altcuiva cu probleme similare, căutând soluţii prin faptul că obiectivul va face mai mult pentru motivaţia ta decât chiar și cea mai bună discuţie sau materiale informative.

Deciziile mai bune sunt doar la un exerciţiu de imaginație departe

Eskreis-Winkler și Fishbach nu sunt primii psihologi care sugerează că atunci când te uiţi la problemele tale ca și cum ar aparține altcuiva te ajută enorm să împingi obstacolele mintale din trecut. Un studiu recent a arătat că oamenii iau decizii mai
înțelepte atunci când pretind că o altă persoană are problemele și oferă
sfaturi.
Așadar, data viitoare când te vei strădui să faci ceva ce știi că ar trebui să faci (sau data viitoare când angajatul tău nu este motivat) nu căuta un sfat, în schimb întreabă-te ce ar trebui să facă altcineva care s-ar afla în aceeași situație. Psihologia sugerează că încrederea ta în rezolvarea problemei va crește și, odată cu aceasta, și motivaţia ta.

Sursa: Inc.com

Foto: Pixabay

Citește și Studiile spun că oamenii lucrează cu adevărat doar 3 ore într-o zi – iată cum să depăşeşti acest număr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •