Comerțul electronic oferă multe modalități prin care comercianții cu amănuntul pot ajunge la consumatori și pot desfășura afaceri fără a fi nevoie de un magazin fizic.
Astăzi, este aproape sinucidere economică pentru orice retailer să nu poată vinde online. Cu toate acestea, înainte de a intra în lumea comerțului electronic, trebuie să fii familiarizat cu avantajele și dezavantajele vânzării online, scrie thebalancesmb.com
Avantajele comerțului electronic
Retailerii online își pot crește vânzările și profiturile mai repede decât dacă ar deține un magazin fizic, deoarece vânzarea online oferă avantajul de a fi deschis douăzeci și patru de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.
Citește și: Sfaturi pentru dezvoltarea eficientă a unei afaceri de comerț electronic
Vânzarea online permite, de asemenea, retailerilor să își vândă marfa în orice parte a lumii fără cheltuieli suplimentare. Acest lucru înseamnă că vânzătorii online se pot extinde pe piețele globale sau pot viza un segment extrem de concentrat, cum ar fi vânzarea burkelor către femeile din Orientul Mijlociu.
În timp ce magazin fizic nu va visa niciodată să concureze cu un retailer de lanț național, un magazin online poate exista pe un teren mai echitabil cu concurenții săi mari.
Avantajele și dezavantajele comerțului electronic
Oamenii îți pot găsi brandul și pot interacționa cu acesta atunci când stabilești o prezență online, inclusiv atingerea unei baze de clienți cu totul noi. O mare parte din traficul online este organic, ceea ce înseamnă că, dacă îți construiești corect magazinul electronic, clienții te vor găsi fără să cheltui niciun ban. Tot ce ai nevoie este o pagină de Facebook activă, un cont pe Twitter sau altă platformă de socializare pentru a răspândi noutățile. De asemenea, în timp ce publicitatea tradițională este foarte costisitoare, dacă te implici în publicitatea digitală, costul este mult mai scăzut.
Citește și: Cum să îți îmbunătățești afacerea de comerț electronic prin Instagram live
Dezavantajele vânzării online
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale vânzării online este lupta continuă cu securitatea. Cumpărătorii devin mult mai relaxați cu furnizarea informațiilor personale și ale cărților de credit, dar problemele de securitate îi împiedică în continuare pe mulți consumatori să facă cumpărături online.
Distribuitorii care vând online exclusiv pot fi nevoiți să muncească mai mult pentru a crea încredere și a stabili o relație cu clienții lor. Interacțiunea personală este limitată în cazul vânzării online și există o mulțime de concurență în cyberspațiu.
Deoarece retailerii online își extind baza de clienți pentru a include cumpărătorii din alte țări, acest lucru crește și dificultățile în livrarea mărfurilor. Retailerul este responsabil pentru toate livrările, iar în cazul în care clientul nu primește imediat produsele sale, este în cele din urmă responsabilitatea vânzătorului de a rezolva problema.
Citește și: Comerțul electronic continuă să crească: trenduri pentru anul 2019
Importanța retailului Omni-Channel
Se pune un accent tot mai mare pe ceea ce este cunoscut sub numele de retail omnichannel, care se referă la comercianții care vând pe mai multe „canale”. Astăzi, un retailer ar putea avea un magazin online, un magazin tradițional și poate chiar o afacere de comandă sau de catalog. Indiferent de câte canale utilizați, experiența clienților trebuie să fie egală. De asemenea, brandul tău trebuie să fie consecvent pe toate canalele.
Citește și: Noi tendinţe în comerţul electronic internaţional
Concluzia este că, deși unii spun că vânzarea cu amănuntul dintr-un magazin fizic este moartă, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Chiar și odată cu dezvoltarea și creșterea comerțului electronic, consumatorii continuă să frecventeze magazine fizice, iar acest lucru nu pare să se schimbe în curând. Comerțul electronic și comerțul cu amănuntul tradițional în magazin vor continua să crească împreună până când va exista o schimbare majoră a peisajului de vânzări.
Sursa foto: Unsplash