Cum să lucrezi atunci când nu ai motivație

Schimbarea locului de munca in 2020 este in topul prioritatilor pentru romani

Procrastinarea poate afecta pe oricine atunci când ești plictisit sau obosit, dar poate deveni și o dependență. În perioada sărbătorilor, este și mai dificil să te concentrezi atunci când ti-ai fi dorit să fii mai curând acasă cu familia și prietenii în loc să fii la birou. Nu doar că te face să pierzi timp, dar studii recente arată că induce creșterea nivelului de stres și afectează sănătatea.

Psihologii de la Universitatea Case Western Reserve au făcut un experiment prin care le-au oferit studenților o perioadă de predare a lucrărilor, în loc de un termen limită. Au constatat că studenții care predau lucrările în ultimul moment erau mult mai stresați și aveau mai multe probleme de sănătate decât ceilalți, și pe lângă aceasta aveau și cele mai slabe lucrări.

Un studiu publicat anul acesta de către Universitatea Bishop a urmărit legătura dintre procrastinare cronică și probleme de sănătate generate de stres. Ei au descoperit că există o conexiune puternică între procrastinare și hipertensiune și probleme de inimă, deoarece aceste persoane au un nivel de stres mai mare și amână obiceiuri sănătoase precum exercițiile fizice și nutriția corectă.

Nu ai cum să îți îmbunătățești sănătatea și productivitatea dacă nu depășești obiceiurile negative mentale care au creat problema în primul rând. Acestea sunt cel mai dificile scuze întâlnite și vă oferim câteva sfaturi cum să le depășiți:

”Nu știu de unde să încep”

De multe ori înghețăm atunci când avem de îndeplinit o sarcină dificilă, dar în astfel de situații ai nevoie de tot timpul pe care îl ai la dispoziție așa că cel mai bine te începi repede să lucrezi la ea, în orice direcție ai lua-o. Sparge sarcina în sub-sarcini, nu te speria de întreg. Ce poți bifa în 60 minute? Dar în 60 de minute în plus? Timpul trece iar tu ai făcut o parte, astfel întreaga sarcină nu mai pare chiar atât de imposibilă.

Inactivitatea atunci când ceva este dificil este cea mai inutilă.

”Sunt prea multe lucruri care îmi distrag atenția”

Pentru majoritatea, un proiect mare este o provocare pentru că ne poticnim în sarcini mici, irelevante – mailuri, telefoane, verifici știrile, orice ne distrage atenția de la ”întregul” gigant.

A fi ocupat nu înseamnă că ești și productiv. Dacă te surprinzi că eviți o sarcină de anvergură, gândește-te ce se va întâmpla dacă o mai amâni – saricinile mici cu care îți ocupi timpul nu fac altceva decât să îți distragă atenția de la realitate.

”Este prea ușor”

Sarcinile prea ușoare sunt periculoase pentru că tinzi să estimezi prost cât timp îți vor lua și sfârșești de obicei prin a nu avea suficient timp pentru ele. De asemenea gândește-te ce scop servesc în planul mare al firmei – este posibil să creeze un efect de val în cadrul altor rezultate.

”Nu îmi place”

Nu întotdeauna se întâmplă ca o sarcină să fie prea grea sau prea ușoară – se mai întâmplă și să nu vrei, pur și simplu, să o faci pentru că nu îți captează interesul sau chiar detești să faci asta.

Din păcate, câteodată pur și simplu nu are cum să te intereseze un anumit lucru; așa că unul dintre lucrurile pe care îl poți face ca să te motivezi este să își faci o regulă personală că nu te poți atinge de altă sarcină sau proiect până când nu o termini pe cea de care îți este ”groază”. Între timp te poți gândi și cum să o îndeplinești mai eficient sau mai rapid sau dacă poți schimba procesul – poate deveni un joc care să facă lucrurile mai interesante.

”Nu cred că pot să o fac”

Îți este dat un proiect pe care ți-l doreai, dar acum că este al tău nu ai încredere că îl poți duce la capăt și îți este frică să nu dai greș astfel căzând în capcana ignorării. Dar dacă nu te implici este din start un eșec pentru că nu crezi în tine. Orientează-te pe lucrurile pozitive care se pot întâmpla dacă reușești ca sa te directionezi pe cursul corect. Lupta cu procrastinarea ne învață să fim mai eficienți și mai investiți și creativi în munca pe care o facem.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •