De ce plafonarea la locul de muncă nu este neapărat un lucru rău

Toată lumea este de acord că plafonarea la job diminuează energia, compromite randamentul, anulează satisfacțiile profesionale și afectează chiar și relațiile cu cei din jur. Dar ce înseamnă, de fapt, „a te plafona”? Alexandru Bușilă, psihoterapeut și trainer la Human Performance Development International (HPDI), are o teorie diferită de cea universal acceptată în această privință: „Uităm că a te plafona înseamnă că ai atins plafonul, nivelul maxim de performanță. Adică, până în acel moment, ai fost în ascensiune.”

Mai mult, Alexandru Bușilă este de părere că ar fi bine să ne bucurăm atunci când conștientizăm că ne-am plafonat la job. “Asta înseamnă că am reușit să atingem plafonul de sus al performanței. La urma urmei, am ajuns aici prin propriile noastre eforturi. Nu asta ne doream? Să ajungem sus?… Dacă ești manager și ai observat că echipa ta s-a plafonat, bucură-te! Înseamnă că ai reușit să o conduci până la punctul maxim”, spune Alexandru Bușilă.

Specialistul atrage atenția că plafonarea capătă un sens negativ doar atunci când angajații aflați în această situație nu-și mai pun problema cum să spargă acest plafon și să treacă, astfel, la următorul nivel. “Dacă 30 de zile la rând mergi la birou și nu reușești să te mobilizezi, să-ți termini treaba așa cum o făceai înainte și nici nu mai găsești soluțiile atât de ușor, este cazul să iei măsuri. Poate vă întrebați care este diferența dintre plafonat și demotivat. E simplu. Când ești demotivat, nu mai ai chef să faci nimic. Când ești pe cale să te plafonezi, faci tot ceea ce ai făcut și ieri, dar rezultatul nu te mai multumește”, completează trainerul HPDI.

6 sfaturi pentru a depăși plafonarea

Rezumând, plafonarea poate însemna un lucru bun, pentru că ea atestă atingerea maximului de competență într-o anumită funcție sau poziție profesională. În schimb, plafonarea devine nocivă atunci când angajatul se complace în această stare, fără a încerca să “spargă plafonul atins”.

Alexandru Bușilă are câteva sfaturi pentru a depăși această stare, cuvântul-cheie fiind “provocarea”.

 1. Încearcă să înveți ceva nou. Mergi la cursuri de specializare sau de dezvoltare personală.
 2. Fă-ți planuri noi (tinde spre plafoane mai înalte), indiferent dacă au legătură cu activitatea ta profesională sau nu.
 3. Convinge-ți șeful să te implice în proiecte noi.
 4. Provoacă-ți colegii la un schimb de experiență pentru câteva ore.
 5. Implică-te, alături de colegi, într-un proiect de voluntariat.
 6. Și, nu în ultimul rând, ia-ți câteva zile libere, poate un weekend prelungit. Meriți o pauză!

“Ai ajuns să te plafonezi pentru că ai muncit, ai depus efort, ai oferit tot ceea ce era mai bun în tine. Acordă-ți câteva zile în care să-ți faci un nou plan, să-ți restabilești următorul plafon de atins. Ai grijă doar ca noul plafon să fie mai sus decât cel pe care tocmai l-ai atins”, concluzionează Alexandru Bușilă.

Despre HPDI

Înființată în 2001, compania Human Performance Development International furnizează soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching și teambuilding. În 2014, HPDI a înregistrat o cifră de afaceri de 400.000 de euro, dublu față de anul precedent, iar pentru 2015 estimează o creștere a acesteia până la valoarea de 500.000 de euro. În prezent, HPDI are birouri în București, Timișoara și Arad, unul dintre principalele obiective ale companiei fiind extinderea pe plan internațional a serviciilor oferite.

Citeşte şi: Dezvoltarea personală, un proiect imposibil de dus la bun sfârșit?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •