Ce aduce în plus Marketing Automation şi care sunt miturile din jurul acestui proces

Ce aduce in plus Marketing Automation si care sunt miturile din jurul acestui proces

Ştii de ce tot mai mulţi marketeri aleg să aplice soluţia de automatizare de marketing în businessurile lor? Pentru că vorbim, pe de o parte, despre un soft inteligent cu ajutorul căruia poţi trimite campanii de email sau poți colecta date despre useri. Pe de altă parte, este o soluţie inovatoare, care poate să măsoare acţiunile de marketing / fluxul de lucru şi să automatizeze tot procesul unui întreg departament. Acestea duc la optimizarea şi eficientizarea proceselor de marketing – de la campanii de email marketing, până la conţinut dinamic pe website. Totul, printr-un soft inteligent, customizat pe nevoile companiei.

Care sunt „responsabilităţile” unui soft de marketing automation?

Pornind de la personalizarea conţinutului de site şi terminând cu creşterea ratei de conversie, un soft de marketing automation aduce numai beneficii companiei care îl achiziţionează. Să o luăm cu începutul. Softurile de marketing automation pot fi conectate cu CRM-urile existente (sau nu). Nu este un must do, este o opţiune care poate fi implementată. Mai departe, de la campaniile de marketing online, segmentarea bazei de date, optimizarea procesului de vânzare, automatizarea proceselor de marketing şi până la analiza comportamentală a potenţialilor clienţi, totul poate fi obţinut cu ajutorul unui marketing automation.

Ce spun marketerii din România?

În România, soluţiile de marketing automation sunt abia la început! Există câţiva mari provideri internaţionali şi câteva proiecte dezvoltate pe piaţa autohtonă. Totuşi, automatizarea de marketing în România este încă un concept nou, despre care toţi vorbesc, dar foarte puţini au păreri avizate. Marile companii, care folosesc deja softuri de marketing automation, susţin că este un produs intuitiv şi inteligent, mai mult decât necesar oricărui departament de marketing.

Marketing automation funcţionează doar în cazul companiilor mari?

Cu siguranţă nu. Orice companie, mică sau mijlocie, care îşi doreşte o optimizare a costurilor şi o eficientizare a proceselor de marketing, ar putea conta pe marketing automation. Dacă într-o companie mare resursele umane sunt generoase, într-o companie mică timpul alocat de către fiecare angajat unui proiect ar trebui să poată fi cuantificat (de preferat, pe plus). Ei bine, cu ajutorul softurilor de marketing automation se pot crea procese automate pentru fiecare pas, fiecare acţiune de marketing, campanie, analiză de site, etc. Altfel spus, cu ajutorul acestui soft, economiseşti resurse şi primeşti soluţii adiacente unui customer relationship.

3 mituri despre procesele de automatizare din marketing

Acum ţi-e clar: cu ajutorul unui soft de marketing automation poţi genera noi lead-uri folosindu-te de Social Media, de website-ul companiei sau de emailurile trimise către clienţi şi potenţiali clienţi. Practic, toate procesele de marketing se automatizează şi urmează un şir de acţiuni programate în funcţie de target, de mediul în care sunt abordate contactele din baza de date sau de obiectivul campaniei. Evident, este nevoie de un proces de implementare pentru ca totul să meargă ca pe roate. Totuşi, pentru a evita ca pe viitor să cazi în capcana miturilor legate de marketing automation, citeşte mai jos care sunt cele mai des întâlnite confuzii pe care companiile le fac atunci când vorbesc despre marketing automation:

  1. O dată şi gata?

Unul dintre cele mai populare mituri este acela că soluţiile de marketing automation ar fi utile pentru o campanie / o situaţie şi… cam atât. La fel cum nu ne cumpărăm abonamente de transport în comun pentru o singură călătorie, nu putem achiziţiona un soft de marketing automation pentru o singură campanie. Până şi campaniile de testare A / B au nevoie de timp pentru a putea fi implementate, pentru a se corela în întregime cu targetul şi pentru a putea colecta rezultate demne de o analiză. La fel este şi cu soft-urile de marketing automation. Nu se întâmplă totul peste noapte, cu siguranţă, dar nici nu vorbim despre soft-uri de unică folosinţă.

  1. Se potrivesc doar campaniilor de email marketing?

Complet neadevărat. Marketing automation poate fi integrat pe aproape toate canalele de comunicare online. Vorbim aici despre social media, landing pages, campanii de lead-generation, activităţi de management activities şi multe altele. Este adevărat că rezultatele campaniilor de email ar putea aduce cele mai relevante date pentru analiză şi că performanţa unui soft de marketing automation poate fi măsurată mai bine într-o campanie de email marketing, însă aceasta este doar o completare, nicidecum un maxim de potenţial.

  1. Automatizarea înseamnă robotizare?

Când auzim de procese automate, mintea ne zboară spre roboţi şi excludem partea umană. Acest mit a speriat marketerii la începuturile conceptului de marketing automation. Totuşi, ce se omite este faptul că un soft de marketing automation pune lucrurile în mişcare doar atunci când o minte umană dă comenzile. Marketing automation nu are ca obiectiv înlocuirea departamentelor de marketing, ci completarea soluţiilor de eficientizare a tuturor proceselor care sprijină dezvoltarea unui business.

Alex Rada (Consultant Automatizare Marketing&Product Manager InboxTarget): „Marketing Automation este un fel de revoluţie industrială din secolul 19 în acest domeniu. Doar că are loc mult mai rapid şi permite celor care îl utilizează primii să câştige teren în faţa competiţiei!”

Adrian Niculescu (Copywriter, Business Coach, Trainer, Speaker, Online&Real-Estate Entrepreneur): „În 2017, marketingul înseamnă foarte multă persuasiune şi tehnologie. Dacă emoţiile şi triggerele care fac un consumator să achiziţioneze un produs sau un serviciu au rămas neschimbate, tehnologia a evoluat cu viteza luminii. Niciodată nu a fost mai uşor să automatizezi activităţile de generare de lead-uri, follow-up şi transformarea lead-urilor în clienţi, însă necesită, de cele mai multe ori, nu neapărat resurse financiare suplimentare, cât un nou mod de a gândi.”

Mikey Haş (Vloggerul nr 1 din România & Antreprenor): „Nu multe domenii se pot lăuda cu o creştere atât de rapidă ca cel al coţinutului video online. Trăim vremuri interesante, în care obiceiul de consum al oamenilor se mută pe internet, iar dacă eşti pregătit să îl întâmpini, câştigurile pot fi considerabile. Asta facem noi la Viral Studios. Cu 500 mp de studio, peste 10 influenceri în portofoliu şi diverse proiecte de acaparare a nişelor, satisfacem nevoia de consum a românilor şi nu numai. Şi când te gândeşti că totul a pornit dintr-o joacă.”

Teoria e uşoară, practică ne omoară

Implementarea unei soluţii de marketing automation diferă de la un domeniu la altul. Poţi afla pe larg tot ce presupune un proces de marketing automation şi cum poate fi implementat cu succes venind la cea de-a noua ediţie a Conferinţei „Marketing în Direct”, care va avea loc pe 26 Septembrie 2017 la Clubul Diplomatic Bucureşti.

Conferinţa cu tema „Seducţia Influenţatorilor versus Marketingul automatizat” te aşteaptă cu recomandările unor Influenceri & Strategi consacraţi: Mikey Haș (Vloggerul nr 1 din România & Antreprenor), Radu Moraru (Naşul.tv & Antreprenor), Şerban Huidu (owner Cronica Cârcotaşilor & Co-owner cronicipebune.ro), Marius Călugaru Blogatu.Ro (Blogger, YouTuber, pasionat de tehnologie-online-marketing), Adrian Niculescu (Copywriter, Business Coach, Trainer, Speaker, Online&Real-Estate Entrepreneur), Alex Rada (Consultant Automatizare Marketing & Product Manager InboxTarget), Adina Necula (Beauty Specialist & Founder LadyLike), Dana Sota (Beauty & Wellness Consultant), Geanina Staicu-Avram (The best Food blogger JamilaCuisine.ro) şi Mihaela Tatu (Trainer Tehnica şi Arta Comunicării). Moderatorul ediţiei va fi Laura Dragomir (Speaker şi Trainer Managementul Comunicarii & Public Speaking).

Mai multe detalii pe www.marketingindirect.ro

  •  
  •  
  •  
  •  
  •