Cum susții o prezentare reușită?

Cum sustii o prezentare reusita?

Frica de a vorbi în public este una dintre cele mai mari. Chiar dacă ați evitat ani întregi să vorbiți în public, odată cu ascensiunea profesională, nu mai puteți fugi de acest lucru. Veți fi nevoiți să țineți prezentări și va trebui să o faceți cât mai bine. Noi am găsit câteva tehnici care v-ar putea ajuta.

Folosiți o poveste 

O prezentare eficientă nu presupune doar enumerarea unor argumente puternice. Este nevoie să introduceți și o dimensiune afectivă prezentării voastre, cum ar fi o poveste. Ea vă poate ajuta să dați viață argumentelor voastre și să ajungeți mai ușor la interlocutori. Faceți asocieri cu elemente din realitate, prezentați o experiență personală, transmiteți publicului mai mult decât niște cifre și veți ajunge cu mai multă ușurință la acesta.

Fiți atenți la publicul-țintă

Când faceți o prezentare, este foarte important să fiți atenți cui vă adresați și să vă adaptați stilul de prezentare în funcție de audiență. Dacă vă adresați unei mulțimi, este important să-i oferiți niște materiale-suport, ca să vă poată urmări în timpul prezentării. Dacă vă adresați unui grup mic de oameni, încercați să fiți atenți la nevoile fiecăruia dintre participanți. Oricare ar fi contextul prezentării, este esențial să țineți cont de acesta înainte de a crea și susține prezentarea. O prezentare adaptată publicului-țintă crește șansele ca informațiile transmise să fie asimilate de către interlocutori.

Citește și Acționează… verbal! (Atelier de public speaking, cu Liviu Lucaci)

Faceți-vă scenarii

Înainte de a susține o prezentare, imaginați-vă toate scaneriile posibile. Încercați să vă puneți în pielea interlocutorilor și să anticipați eventuale reticențe, dezaprobări sau lipsă de atenție. Pregătiți-vă pentru astfel de momente și învățați cum să le gestionați. Cu cât veți fi mai bine pregătit pentru situațiile neprevăzute, cu atât prezentarea voastră va fi mai reușită.

Creați contact vizual

Pe timpul prezentării, încercați să creați contact vizual cu interlocutorii voștri. Uitați-vă în ochii lor, spuneți-le povestea voastră cu entuziasm și determinare. Fiți prezenți pe tot parcursul prezentării și creați o conexiune cu aceștia. Câteodată, în ciuda unor informații relevante, prezentările sunt ineficiente, din cauză că cel care prezintă nu creează o legătură emoțională cu interlocutorii lui. Așadar, arătați-le că sunteți acolo pentru ei.

Gestionați întreruperile

Pentru a susține o prezentare de succes, trebuie să evitați întreruperile pe parcursul acesteia. Precizați încă de la început că aveți un timp rezervat pentru întrebări la sfârșit. Dacă nu reușiți să le evitați, răspundeți foarte succint la ele și treceți mai departe. Încercați să nu vă pierdeți concentrarea și să vă mențineți focusul pe ceea ce aveți de făcut. La sfârșit, puteți răspunde pe larg la toate întrebările.

Citește și Cum poate un antreprenor să își învingă singur fricile

Sursa: Forbes Franța

Foto: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •