Dorele, fă-te că lucrezi!

Multitaskingul e doar o gogoasa umflata artificial

Când ești mereu ocupat, înseamnă că lucrezi prea mult, că rezultatele sunt puține, de o calitate îndoielnică și că îți termini temele cu mare întârziere. Spre surprinderea oamenilor importanți, valoroși, realizați, care bifează zeci de acțiuni pe zi dintr-un ”to do list” fără sfârșit și se simt precum Tarzan, între calitatea rezultatelor obținute și numărul de inițiative terminate repede nu e nici o legătură.

Productivitatea presupune și că aduci o valoare unică în business, că împingi proiectul sau echipa cu care colaborezi mai aproape de atingerea scopului comun. Nu vei fi apreciat de nimeni pentru că pui oamenii să alerge după cai verzi pe pereți doar ca să fie mișcare.

Totuși, prea mulți șefi de pe meleagurile mioritice simt nevoia să-și vadă subalternii acționând cu orice preț – ”Nu sta că îți stă norocul” –, fără să priceapă că e mult mai deștept să nu faci nimic decât să dai foc la casă.

Presupunând că ai ajuns atât de ocupat cu activitățile curente încât nu mai ai timp să faci ceva nou, util, incitant, este momentul să-ți pui întrebarea ”Ce caut eu în jobul meu?” și dacă răspunsul corect este ”Nimic special”, să-ți vezi de drum spre orizonturi mai vesele.

Acolo unde echipa de management își înțelege rolul în economia jocului ai să vezi de departe că…

Sunt priorități puține, dar clare

Nu se aleargă după cai verzi pe pereți, discuțiile în contradictoriu sunt productive și găsesc relativ simplu consensul. Se caută soluții, nu vinovați. Se văd cu ochiul liber cei care se prefac că muncesc, nu sunt interesați de rezultate sau nu pot să performeze.

Rolurile sunt clar stabilite și delimitate astfel încât fiecare își vede de treaba lui. Nu se sting incendiile pe măsură ce apar, pentru că există măsuri eficiente atât de prevenire, cât și de reducere a efectelor.

Se urmărește atingerea obiectivelor finale sau de parcurs

Sunt creionate planuri care simplifică luarea deciziilor. Țintele sunt clare. La fel și principiile care ghidează atitudinile și comportamentele. Se măsoară la intervale logice de timp progresul făcut și se iau măsuri corective dacă este cazul.

Persoanele care rezolvă inițiative aflate pe drumul critic sunt sprijinite necondiționat, în loc să fie întrerupte sau distrase cu chestiuni irelevante.

Calin Cavaleru

Călin Cavaleru, Managing Partner, HTDI Consult

Călin este autor, speaker și consultant. Activează în business-ul privat încă din 1991. Simplifică viața conducătorilor de echipe și companii prin tehnici de gândire rațională. Fiind specialist în optimizarea funcționării organizației, își ghidează clienții spre cele mai simple, ieftine și durabile soluții. Călin a lucrat pentru companii din media, producție, banking, asigurări, auto, retail, oil&gas, IT&C, FMCG și producție publicitară, ca trainer pentru echipele de conducere, mentor sau coordonator de proiect.

instagram linkedin twitter google-plus facebook

  •  
  •  
  •  
  •  
  •