Farmaciștii independenți au acum comunitatea lor: Alphega

Alphega aduna sub aceeasi umbrela un numar de farmacii independente

Pe o piață dominată de marile lanțuri, care concurează între ele, farmaciile independente au o nouă șansă – afilierea într-un parteneriat. Despre această nouă formă de asociere a farmaciștilor independenți am stat de vorbă cu Iulian Trandafir, director general Farmexpert.

Cum și unde s-a născut modelul de parteneriat Alphega și care este obiectivul său?

Modelul a fost creat în 2001, în Franța, de către Walgreens Boots Alliance, din care face parte și Farmexpert.

Alphega nu are neapărat un obiectiv de business, pentru că e mai mult un parteneriat, o alianță care vrea să aducă un plus farmaciilor independente. Trebuie precizat că reglementările în spațiul european sunt foarte diferite în ceea ce privește proprietatea asupra farmaciilor. Sunt țări, de exemplu, în care sunt interzise lanțurile de farmacii (Franța, Italia, Spania), sunt țări unde patru farmacii pot crea un așa-zis lanț, dacă aparțin aceluiași proprietar. La noi nu există nici un fel de limitare, este un fel de El Dorado, fiecare face ce vrea, cum vrea. Ideea parteneriatului se bazează pe evidența că o familie mai mare are o putere mai mare, inclusiv în negocierea cu producătorii sau cu furnizorii. În țările fără lanțuri, s-au creat “cooperative”, adică asocieri mai puternice pentru negocierile comerciale (discounturi mai mari, termene de plată mai bune etc.).

Revenind la Alphega, ea adună sub aceeași umbrelă un număr de farmacii independente și încearcă să le îmbunătățească activitatea din toate punctele de vedere. Negocierile comerciale sunt doar o mică parte din ceea ce face Alphega pentru membri ei. Mai important este că aduce modelul de business modern, european, în farmacie, pentru că nu trebuie privită ca un butic de medicamente. Asta presupune un management financiar, al resurselor umane, cunoștințe de marketing, management general, informații pe care noi le transferăm către farmaciile din parteneriat.

Câți membri sunt acum, din ce țări?

Sunt peste 6.000 de membri, în nouă țări (Cehia, Franța, Italia, Spania, Olanda, Germania, Anglia, Turcia și România).

De când a aderat România la acest proiect?

Lansarea a avut loc în 1 septembrie 2016, dar pregătirea proiectului a început cu un an înainte (studii, discuții, conferințe regionale cu farmaciștii, în care li s-a prezentat proiectul, beneficiile, obligațiile etc.)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •