Ce spun directorii generali despre comunicare și afaceri publice

Ce spun directorii generali despre comunicare și afaceri publice

Într-o organizație, comunicarea strategică se ocupă atât de procesele de comunicare externă cât și de cele de comunicare internă. Complementară acestei funcții este cea de afaceri publice: o variantă de relaţii publice mult mai specializate care presupun atât relaţii la nivelul UE, cât şi relaţii guvernamentale.

În România, conform studiului realizat de McGuireWoods Consulting și Sfera Business, 6 din 10 reprezentanți de companii spun că au un departament de Comunicare Strategică și numai 4 din 10 – un departament de Afaceri Publice și Guvernamentale (Public Affairs & Government Relations).

În România, funcțiile de comunicare strategică și afaceri publice sunt o achiziție relativ recentă. Companiile străine au fost cele care au promovat aceste funcții la nivelul filialelor lor locale. Scopul acestora este acela de a facilita relația companiei cu clienții, cu comunitatea, dar și cu autoritățile. În ultimii ani, pe site-urile de recrutare se observă o cerere tot mai mare de specialiști pentru aceste de funcții. Și totul pare un șantier în lucru. Numai că, orice lucrare aflată la început necesită organizare. Adică design de strategie, scop, obiective, tactici, care să rezulte din inputul specialiștilor și din decizia directorilor generali, iar drumul până la excelență este unul lung în România.

Colaborarea dintre funcția de comunicare și de afaceri publice

Este interesant de remarcat faptul că, la o analiză a datelor studiului în funcție de poziția respondenților, 38% dintre directorii generali spun că există o colaborare bună între funcția de comunicare strategică și cea de afaceri publice și guvernamentale. Procentul scade însă semnificativ la numai 15% în cazul răspunsurilor venite din partea membrilor consiliului de administrație. Pe de altă parte, chiar dacă 33% dintre răspunsurile specialiștilor de marketing / PR / comunicare susțin că există o colaborare bună între aceste departamente, 8% spun că ele nu colaborează deloc, aspect complet neperceput de către directorii generali și de către membrii consiliului de administrație care nu au bifat această variantă de răspuns.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •