Sesiunea de brainstorming: ce metode noi folosim?

Sesiune de brainstorming: ce metode noi folosim?

Studiile au arătat că oamenii livrează mai multe idei atunci când sunt singuri decât atunci când lucrează în grup. Acest lucru are mai multe explicații. Când oamenii lucrează împreună, ideile lor tind să conveargă. Când o persoană lansează o idee în cadrul unui brainstorming, ea îi face pe ceilalți membri să vadă lucrurile din aceeași perspectivă. În schimb, când persoanele sunt singure, ideile lor diverg, deoarece fiecare alege un alt unghi de a aborda problema. Divergența și convergența vă pot ajuta să schimbați modul în care gestionați o sesiune de brainstorming.

Îmbinați tehnicile

Pentru început, lăsați membrii grupul să-și scrie ideile pe o hârtie, după care, adunați răspunsurile și prezentați-le echipei. În felul acesta, nu puneți bariere creativității. Fiecare participant își dezvoltă ideile, fără a fi influențat, iar toată echipa poate beneficia de mai multe unghiuri din care să privească situația. După ce v-ați folosit de divergență pentru a genera mai multe idei, apelați la convergență pentru a alege ideile cele mai bune. Folosiți-vă de convergență pentru a alege principalele căi pe care vreți să le urmați. Dezbateți cu echipa ideile găsite și alegeți cel mai bun mod de a aborda problema. În etapele divergente, folosiți-vă de munca individuală, iar în cele de convergente, de cea de grup.

Acordați timp

De cele mai multe ori, o parte dintre membrii grupului nu acceptă incertitudinea. Ei doresc să închidă procesul cât mai repede și să treacă la punerea în practică a noii soluții. Este important să oferiți membrilor grupului timpul de a explora toate ideile expuse. Puteți instaura o regulă prin care, până nu sunt toate ideile expuse și înțelese de către toți participanții, nu treceți la evaluarea acestora. În acest fel, opriți și avântul celor dornici să termine cât mai repede sesiunea. Este deosebit de important să acordați timp ideilor deoarece altfel, riscați să abandonați o idee foarte bună, pentru că nu i-ați acordat suficient timp de înțelegere. Câteodată, o idee – la început nebunească -, poate fi soluția problemei voastre.

Desenați

Noile cercetări au arătat că asocierea scrisului cu desenatul este foarte eficientă în generarea de soluții creative. Desenul ajută la reprezentarea în spațiu a ideii, lucru dificil de făcut prin cuvinte. Mai mult decât atât, o mare parte a creierului este destinată procesării vizuale a datelor. Desenul implică aceste regiuni ale creierului în generarea de idei. În plus, vă puteți ajuta de diagrame pentru a descrie anumite procese. În acest fel, colegii vă vor înțelege mai bine și vor putea vizualiza punerea în practică a ideii expuse.

Citește și De ce sunt mai importante convingerile tale decât un plan de business?

Metoda brainstorming se dezvoltă. Tot mai multe cercetări vin cu rezultate noi. De aceea, este important să rămâneți informat. Tehnicile de bază sunt, în continuare, eficiente, însă pentru rezultate mai bune, fiți cât mai creativi în gestionarea unei sesiuni de brainstorming.

Sursa: Harvard Business Review Franța

Foto: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •