Comunicarea eficientă este cheia succesului. Liderii de succes au abilitatea de a comunica profund cu ceilalți. Steve Jobs și-a inspirat angajații să își dorească produse de hardware perfecte. Jeff Bezos este cunoscut pentru că a articulat spiritul culturii al Amazon și al anngajaților. Toți acest liderii au niște abilități excelente de leadership. Iată câteva moduri de îți îmbunătăți abilitățile de comunicare pentru a fi un lider mai eficient.
Învață bazele limbajului non verbal
Un sudiu a descoperit că 55% din felul în care este perceput de către audiență un prezentator este prin limbajul non verbal.
Pentru a comunica clar și cu încredere, adoptă o postură corectă. Evită să stai cu umerii lăsați, să îți încrucișezi brațele sau să faci lucruri prin care să pari mai mic. În loc, umple spațiul care ți se dă, păstrează contactul vizual și (dacă e cazul) mișcă-te în spațiul pe care îl ai.
Trebuie să comunici prea mult doar ca să comunici
În 1990, un absolvent al universității Stanford a putut să demonstreze că prezentatorii au supraestimat cât de mult ascultă publicul. Într-un studiu care a devenit cunoscut drept „the tappers and the listeners” (cei care bat în masă ritmul și cei care ascultă), un set de participanți a fost rugat să bată cu degetul în masă ritmul a 120 de piese faimoase. Ceilalți participanți au fost rugați să ghicească piesa pe care ceilalți încercau să o redea.
Cei care au bătut ritmul au estimat că 50% dintre cântecele pe care le-au „interpretat” vor fi corect identificate. În realitate, doar 2,5* dintre piese au fost identificate. Acest studiu arată cât de importantă este să comunici clar, și chiar să comunici prea mult, atunci împărtășești noi idei. Așa cum indică și studiu. E probabil ca audiență să eșueze în a absorbi atât de mult pe cât îți dorești, sau ai impresia că o vor face.
Evită să te bazezi pe ajutoare vizuale
Steve Jobs a instituit o regulă la Apple în care a banat toate prezentările Power Point. În același mod, Sheryl Sandberg a instituit aceeași regulă la Facebook. Ambii lideri au realizat că prezentările Power Point împiedică, mai mult decât să ajută comunicarea.
Fii pregătit să folosești cuvinte, povestiri și indicii non berbale pentru a comunica subiectele audienței. Evită ajutorul vizual, în cazurile în care nu este neapărat necesară folosirea lor.
Cere feedback sincer
La fel ca multe abilități de leadership, să primești feedback sincer din partea persoanelor, managerilor și a membrilor echipei tale este critic pentru a deveni un comunicator mai bun. Dacă soliciți feedback în mod regulat, ceilalți te vor ajuta să descoperi lucruri pe care trebuie să le îmbunătățești, pe care altfel nu ai putea să le descoperi.
Angajează audiența în discuții
Indiferent de cât de convigător este speakerul, toate audiențele au atenție limitată. Pentru a deveni un comunicator mai eficient, fă prezentările și discuțiile interactive.
Întreabă audiența lucruri și încurajează oamenii să își împărtășească gândurile într-o sesiune de brainstorming sau cel puțin pune-le întrebări ipotetice cu care să stimulezi audiența.
Stăpânește arta timingului
În vreme ce unele dintre glumele lor s-ar putea să fie deplasate la locul de muncă, comedianții stand-up sunt cu siguranță comunicatori eficienți. Comedianții precum Chris rock sau Dave Chapelle pot fi gazda unor show-uri de comedie de 90 de minute, iar asta pentru că au reușit să stăpânească arta sincronizării.
Ei pot simți audiența pentru a decide când e timpul să schimbe subiectul sau să reitereze o idee.
Cunoaște-ți audiența
Ca să comunici eficient este important să îți cunoști audiența. Fiecare audiență e diferită, și va avea preferințe diferite privind norme culturale care ar trebui luate în vedere în timpul comunicării. Un mod bun de a înțelege așteptările este să întrebi toți membrii audienței de exemple de buni comunicatori din cadrul organizației, potrivit entrepreneur.com
Concentrează-te pe a câștiga respect, nu râsete
Poate fi tentat să comunici cu alții într-o manieră lejeră: până la urmă, asta poate fi un mod ideal de a îți face prieteni într-un cadru profesional. Dar adu-ți aminte că cei mai de succes comunicatori sunt cei care și-au câștigat respectul, nu râsetele. Când spui o glumă sau două pentru a relaxa audiența e foarte eficient, dar evită să închei o prezentare în hohote de râs.
Comunicarea în mod clar este una dintre cele mai eficiente abilități pe care le poți cultiva ca lider de afaceri. Amintește-ți să comunici folosind indicii nonverbale și verbale. Ascultă cu atenție ceea ce au de spus ceilalți și comunică mult în noi moduri care să asigure faptul că subiectul conversației rămâne în mintea audienței.
Sursa foto: Unsplash