Ești stresat? Știința îți sugerează să joci un joc video timp de cinci minute

Esti stresat? Stiinta iti sugereaza sa joci un joc video timp de 5 minute

Este îmbucurător atunci când știința susține lucrurile pe care le faci deja. Cel mai recent exemplu în acest sens vine sub forma unui  studiu, care confirmă ceea ce mulți știau deja: jocurile video te ajută să te relaxezi.

Cercetarea a fost condusă de către Michael Rupp, doctorant în domeniul factorilor umani și psihologia cognitivă, de la University of Central Florida, și publicată în revista Human Factors and Ergonomics Society. El a descoperit că participanții la studiu, care au luat o pauză de la solicitarea mentală și au jucat un joc video timp de cinci minute, au raportat că starea lor de spirit s-a îmbunătățit. Cei care au stat în liniște, fără a utiliza un telefon sau calculator, sau care au participat la o activitate de relaxare ghidată nu au înregistrat o astfel de îmbunătățire.

Citește și: Raţiune şi emoţie – drumul către deciziile în acord cu noi înşine

„Adesea, încercăm să ne canalizăm energia de-a lungul zilei, pentru a îndeplini cât mai multe sarcini, ceea ce ar putea să nu fie la fel de eficient ca atunci când îți acorzi câteva minute de relaxare”, a declarat Rupp, într-un comunicat. „Oamenii ar trebui să își planifice pauze scurte, pentru activități captivante, cum ar fi și jocurile video, care pot să le reîncarce bateriile.”

În cadrul studiului, cercetatorii au ales 66 de participanți – 20 de bărbați și 46 de femei, pentru a evalua starea lor de bază. Apoi, participanților li s-a cerut să îndeplineacă o activitate pe calculator, care să le inducă o stare de oboseală cognitivă, pentru ca ulterior să fie evaluați din nou. După aceea, li s-au dat cinci minute, ca să se odihnească. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: un grup a jucat jocul video Sushi Cat, altul a participat la o activitate de relaxare ghidată, iar al treilea grup a stat  în liniște, în camera de testare, fără a utiliza un telefon sau calculator. Cercetătorii au evaluat participanții pentru ultima dată.

Grupul care s-a jucat a înregistrat un impuls mai mare la starea de spirit. Celor care doar au stat în liniște starea li s-a înrăutățit.

Citește și: The Game of Thrones şi… inteligența emoțională

Un studiu publicat în anul 2014, în International Journal of Human Computer Studies, a constatat o corelație pozitivă între timpul petrecut cu jocurile video și refacerea după muncă, precum și reducerea stresului. Jocurile de tipul ”first-person shooters” și cele de acțiune s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Aceste rezultate au fost în concordanță cu un alt studiu, publicat în 2009, în Journal of Cybertherapy & Rehabilitation.

Nu-i așa că este plăcut să afli că știința încurajează ședințele de Super Mario, după serviciu?

(Foto: Pexels, www.pixabay.com)