Intrarea în rolul de lider este una dintre cele mai curajoase decizii din cariera cuiva. În lumea digitală de astăzi, este necesar un nou tip de lider. Un lider care îi conduce constant pe ceilalți, susținând oamenii și organizația să crească prin urmărirea obiectivelor, colaborând și favorizând interdependența, deschizând oportunități pentru ceilalți, angajamente și pasiune pentru a deveni lideri mai buni, scrie entrepreneur.com.
Citește și: Cele mai frecvente greșeli pe care le fac liderii și directorii executivi
Noii lideri trebuie să înțeleagă problemele, să identifice ce trebuie făcut acum și cum pot avea impact asupra organizației.
1. Tranziția nu trebuie subestimată
Multe organizații nu oferă sprijinul necesar pentru a permite liderilor să treacă cu succes spre o poziție de conducere pentru prima dată. Globoforce a raportat că 47% dintre manageri nu primesc vreo pregătire atunci când își asumă un nou rol de lider. Programele de dezvoltare și eLearning trebuie să fie în vigoare cu câteva luni înainte de tranziție pentru ca noii lideri să își poată dezvolta abilități de conducere, în timp ce trainingul trebuie asigurat periodic.
Într-un interviu recent, Joe Whittinghill a discutat despre modul în care Microsoft a dezvoltat un nou cadru de conducere liderilor săi centrat în jurul unei mentalități de creștere numită Model Coach Care. Structura lor investește în lideri care trebuie să-și antreneze angajații pentru a fi modele active și să demonstreze modul în care le pasă de angajații lor și de creșterea lor personală.
2. Conversațiile conduc la impact semnificativ
Interacționarea eficientă cu ceilalți creează medii în care atât liderii cât și echipele sunt implicate și inspirate. Calitatea interacțiunilor afectează modul în care oamenii se simt față de ei înșiși, de liderul lor și față de de echipă.
Citește și: Cum își pot arăta liderii aprecierea față de angajați
Harvard Business Review a publicat cercetări recente în sprijinul faptului că liderii care ascultă sunt percepuți ca lideri ai oamenilor, generează mai multă încredere, insuflă satisfacție mai mare la locul de muncă și crește creativitatea echipei lor. Liderii care intră în aceste roluri trebuie să se întrebe – sunt un ascultător bun? Pentru că dacă vor să devină lideri, trebuie să fie.
Un nou studiu publicat în Buletinul personalității și psihologiei sociale a arătat că organizațiile au o creștere sau o mentalitate fixă. Carol Dweck, care a făcut parte din echipa de cercetare, a confirmat că oricare dintre liderii care aleg să se dedice acestei profesii se vor orienta către angajați și vor acționa din interior.
3. Conducerea este o călătorie fără sfârșit
După cum a subliniat Malcolm Gladwell în cartea sa Outliers, este nevoie de 10.000 de ore pentru a stăpâni o abilitate. Organizațiile pot sprijini abilitățile de dezvoltare a leadershipului, concentrându-se pe construirea de jurnale de dezvoltare a leadershipului care se întind pe mai mulți ani. Ca toți profesioniștii, conducerea necesită oportunități continue pentru practică, formarea de abilități și experiențe din lumea reală. Organizația trebuie să ofere instrumentele și cultura pentru a face acest lucru. Căutând în mod proactiv experiențe pentru a aplica abilități și construind un obicei de a colecta feedback cu privire la progres, ei se poziționează ca lideri autodidacți și pot face o auto-evaluare asupra modului în care se pot îmbunătăți.