Depăşirea obstacolelor, o componentă importantă în antreprenoriat

Antreprenoriatul este o călătorie, nu o destinație. Pe acest drum, antreprenorii de succes nu se gândesc să ajungă la linia de sosire. Dacă ai constant așteptarea asta, nu vei reuși să te extragi din zona de confort. Nu vei căuta lucrurile care ajută cu adevărat afacerea ta să crească, deoarece acest lucru implică depăşirea unor anumite limite.

Însă, dacă vrei să fii un antreprenor de succes, trebuie să înțelegi că astfel de momente dificile există şi că atunci trebuie să lupţi mai tare. Câteodată, momentele grele te pot copleși și te pot opri din activitate. Soluția este să nu laşi acest lucru să se întâmple şi să înfrunţi obstacolele cu care te confrunţi.

Fii conștient de gânduri, apoi schimbă-le

Lucrurile la care te gândești sunt și cele pe care le atragi în viața ta. Când te confrunți cu obstacole, gândurile tale sunt axate pe ceea ce nu poți controla și pe faptul că ți se întâmplă tocmai ție toate aceste lucruri. Când simți că te confrunţi cu astfel de gânduri, ia-ți două minute pentru a observa ce se întâmplă cu adevărat în mintea ta. Nu încerca să îți alungi gândurile. Observă-le și lasă-le să curgă! După aceea, încearcă să preiei controlul și mută-ți atenția spre lucrurile care îți aduc bucurie și pentru care ești recunoscător. Foloseşte-te de acel moment pentru a schimba modul în care vezi situaţia. Când ești recunoscător, nu te mai simți copleșit, așa încât găsești soluţii mai potrivite problemelor.

Citește și Cum învață managerii  gestioneze companiile mari: consiliere sau autoeducare?

Axează-te pe ceea ce poți controla

În antreprenoriat, sunt multe lucruri pe care nu le poţi controla. Lucrurile se schimbă în fiecare zi, iar imprevizibul apare la fiecare pas. De aceea, e bine să știi că există câteva lucruri care pot fi controlate. Important este să le identifici și să acționezi asupra lor. Dacă planul de marketing nu dă rezultate, îl modifici. Dacă un angajat mai mult îți creează probleme decât te ajută, îl lași să plece. Important este să știi că sunt lucruri pe care le poți controla, pe care trebuie să le identifici și asupra cărora poți face modificări. Pe de altă parte, trebuie să înțelegi că există și lucruri pe care nu le poți controla și pe care trebuie să le accepți așa cum sunt și să mergi mai departe. Fă diferența între acestea și acționează în consecință!

Cere ajutor, după care acționează

Unele obstacole nu pot fi depășite singur. De aceea, este important să știi să ceri ajutor. Câteodată acest lucru face diferența între reușită și eșec. Nu încerca să rezolvi totul de unul singur. Sunt momente în care ajutorul cuiva poate fi esențial în depășirea unor momente critice. Apelează la un specialist în gestionarea unei crize, care te poate ajuta să vezi lucrurile obiectiv și să iei deciziile cele mai bune. Odată ce ai cerut ajutorul și știi ceea ce ai de făcut, acționează! Unul dintre lucrurile cele mai eficiente în rezolvarea unei situații complicate este acțiunea. Dacă acționezi în mod constant, îți atingi obiectivele mai repede decât crezi. Vezi ce acțiuni susțin afacerea ta și pune-le în aplicare!

Învaţă din această experienţă

Faptul că te confrunţi cu o situaţie dificilă nu este întâmplător. De obicei, este nevoie să înveţi o lecţie. Identifică problema şi încearcă să vezi unde ai greşit. Odată ce ai reuşit să remediezi situația, oprește-te și analizează ceea ce ai făcut greșit în trecut și ce poți face corect în viitor. Obstacolele pot reprezenta niște lucruri foarte pozitive pentru afacerea ta, dacă știi cum să le privești. Privește-le ca pe o formă de învățare, care te ajută să te dezvolți pe tine, dar și afacerea ta.

Foto: Joshua Earle / Unsplash

Sursa: www.entrepreneur.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •