Cum învață managerii să gestioneze companiile mari: consiliere sau autoeducare?

Cum invata managerii sa gestioneze companiile mari: consiliere sau autoeducare?

În afară de faptul că aveți o idee grozavă și ați fost destul de inspirați să intrați pe o piață nouă, unde s-a adeverit că există cerere, creșterea unei companii este influențată, în mare măsură și de educația profesională. Iar aici putem vorbi despre două surse: directe (un consiliu de administrație, mentori, consultanți etc) și indirecte (cărți, filme, conferințe, seminarii, podcast-uri, cursuri online etc.)

Este firesc și chiar recomandabil să vă uitați la cei dinaintea voastră și să vedeți cum au procedat ei. Cum au reușit miliardarii de astăzi să gestioneze creșterea unei companii mari? Și-au angajat consilieri și vice-directori sau au fost nevoiți să învețe pe cont propriu?

La o întrebare similară, apărută pe Quora, a oferit răspuns și George Anders, cel care a acoperit subiectul Amazon și Jeff Bezos pe când lucra ca jurnalist, încă din 1998. El își amintește că în anul 2000 a avut un interviu cu Bezos, când compania Amazon avea doar șase ani, iar răspunsurile lui reflectau o divizare clară între consiliere și autoeducare.

Autorul spune că Bezos s-a învățat pe sine foarte mult. De asemenea, a muncit din greu ca să angajeze oameni inteligenți, care să-și poată asuma tot mai multe responsabilități pe măsură ce Amazon creștea, fără să fie nevoie ca el să știe fiecare detaliu. Anders menționează câteva puncte notabile din interviu:

Pe atunci (2000), Bezos folosea zilele de marți și joi ca zilele sale de liniște, evitând întâlniri și făcându-și propria cercetare. Mergea la cumpărături în mall-uri tradiționale, ca să vadă cum erau amplasate mărfurile. De asemenea, petrecea mult timp explorând site-ul Amazon, ca să afle ce este construit bine și ce era greșit.

Citește și: Cum să intri în afacerea Amazon.com 

El și-a definit propria implicare în inițiativele de creștere în felul următor: „Am câteva roluri. Una este să mă asigur că oamenii știu că lucrurile care par imposibile de multe ori nu sunt. Sunt foarte potrivit pentru asta, deoarece știu că tot ce am făcut la Amazon părea imposibil în acel moment. De asemenea, încurajez adesea oamenii să se miște mai repede, chiar dacă asta înseamnă un produs inițial mai rău. Vreau să începem să învățăm. Într-un anumit moment, mă dau la o parte și îi las să își termine treaba. Apoi mă întorc atunci când totul este deja pe site și sugerez modificări.”

Jeff Bezos a petrecut mult timp în procesul de angajare, inclusiv pentru domenii pe care nu le cunoștea bine. Adesea, întrebarea principală pe care o punea managerilor seniori era „cât de bine poți angaja?”. El știa că Amazon avea nevoie să se extindă rapid și nu putea face asta decât dacă fiecare departament era capabil să crească rapid și eficient. „Este ușor pentru mine să intervievez oameni pentru funcția de chief information officer (CIO) și să văd dacă știu cu adevărat despre ce vorbesc. Ar fi mult mai greu pentru mine să evaluez un contabil-șef. De fapt, când intervievez un candidat pentru un job de nivel senior, cel mai mult mă preocupă cât de bine se pricep la angajări. Eu petrec cel puțin jumătate din interviu pe acest aspect.”

El își tot reamintea că trebuie să delege mai mult. Citat din nou: „Obișnuiam să semnez toate cecurile pentru comenzile speciale de cărți – și am muncit foarte mult ca să scap de această sarcină. Trebuiau să fie 200 de semnături pe zi. Acestea erau cecuri pentru comenzi de doar 25$ și mi-a devenit clar că dacă nu voi face ceva în privința asta, nu aș mai avea timp să fac nimic altceva. Dacă ajungeți în punctul în care nu aveți timp să fiți proactivi, probabil că nu delegați suficient.”

George Anders își încheie postarea spunând că, în primii ani, Bezos a beneficiat în mod clar de sprijinul unor membri activi din consiliul de administrație, investitori și angajări timpurii importante, care sunt încă asociate cu compania. Bezos s-a autoeducat și a învățat singur foarte multe lucruri pe pe măsură ce compania sa continua să crească.

Foto: The Climate Reality Project / Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •