Legătura dintre acţiune şi identitate

Orice decizie e mai buna decat nici o decizie.

„Deciziile dau direcţie şi focus vieţii noastre”. Iată o afirmaţie simplă, dar puternică. Ea prefaţează expoziţia cu lucrările lui Vincent Van Gogh, de la Hermitage Museum, Amsterdam.

Ce legătură are dictonul sus-menţionat cu artistul în cauză şi exponatele sale? La 27 de ani, fără să fi arătat vreun talent special pentru desen sau pictură, Vincent Van Gogh a hotărât că va deveni artist, că îşi va dedica viaţa picturii. Un deceniu mai târziu, pictorul care pornise în viaţă dintr-o obscură regiune minieră a Belgiei, devenise cunoscut în lumea întreagă, iar semnătura sa „Vincent” era deja o marcă faimoasă. De la începutul carierei sale artistice, Van Gogh a adoptat o metodă de învăţare bazată pe repetiţie până la eliminarea erorilor, a lucrat sistematic şi cu pasiune pentru a-şi rafina tehnica, a ales subiecte în mod deliberat şi a evaluat constant felul în care acestea reuşeau să-i transmită viziunea despre viaţă.

Nu talentul sau o anume înclinaţie artistică şi creatoare l-au determinat pe Van Gogh să facă pasul iniţial. Ci ceea ce azi am descrie ca atitudinea conştientă de a opta pentru o direcţie, de a alege să mergi către un obiectiv şi de a-l urmări cu curaj şi energie, punând în slujba lui toate mijloacele avute la îndemână.

Care este însă mecanismul care stă la baza deciziei? Care este „de ce-ul”?

„În orice moment în care iei o decizie, cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci este cel corect, cel potrivit. Al doilea este cel nepotrivit. Cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să nu faci numic”. – Theodore Roosevelt

Altfel spus, orice decizie e mai bună decât nici o decizie. Pe măsură ce mediul în care activăm se schimbă, putem fi tentaţi să atribuim succesul sau insuccesul acţiunilor noastre unor lucruri pe care le controlăm sau, dimpotrivă, unor forţe din afara sferei noastre de influenţă. Felul în care alegem să privim lucrurile are un efect imediat asupra succesului nostru pe termen lung.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •