Vrei să fii un lider autentic? Bazează-te pe valori!

Leadershipul bazat pe valori este o filozofie de conducere

Pandemie. Distanțare socială. Economii înghețate. Cursuri de schimb fluctuante. Conflicte comerciale. Incertitudine și îngrijorare. În această mare de provocări, companiile arată ca niște ambarcațiuni naufragiate. În timp ce guvernele se luptă cu situația sanitară critică, firmele sunt înțepenite într-un context ecomomic fără precedent, deoarece, cu mici excepții, sectoare întregi de activitate, o vreme, nu mai au nimic de făcut.

Și totuși, busola care dă direcție și sens oricărei situații o dețin oamenii, în egală măsură cei din ”echipa mare” a companiei și liderii lor. Aceștia din urmă sunt chemați să ia decizii care să asigure supraviețuirea companiei pe termen scurt, ajustarea la noul mediu economic pe termen mediu și reinventarea necesară pe termen lung. Soluția? Leadershipul bazat pe valori.

  1. O altfel de filozofie a conducerii

Despre ce e vorba? Leadershipul bazat pe valori este o filozofie de conducere care permite crearea și administrarea unei companii energizate, echipate și organizate pentru a atinge obiective extrem de ambițioase în perioade de stabilitate, dar mai ales în perioade de incertitudine. O astfel de companie se centrează pe identitate și misiune, deci pe cine suntem ca echipă și cum ne comportăm pentru a produce valoare în mod relevant, pentru a contribui în mod sustenabil în comunitate.

Leaderhipul nu înseamnă poziție de putere sau abilitatea de a face oamenii să satisfacă dorințele celor din conducere. Leadershipul înseamnă dobândirea calității de a-i reprezenta și influența pe colegi prin exemplul personal și prin acțiuni aliniate valorilor comune, astfel încât oamenii să acționeze cu încredere unii în alții.

Companiile se nasc, trăiesc și dispar prin corelație cu calitatea leadershipului. Rezultatele companiei depind de eficiența liderilor în crearea viziunii viitorului dorit și în construirea unei culturi organizaționale bazate pe valori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •