Aristotel a comparat odată memoria umană cu o tabletă de ceară care este fierbinte și ușor de modelat, dar care se răcește și devine nemanevrabilă. Pentru o lungă perioadă de timp, aceasta a fost viziunea predominantă a capacității noastre de a învăța, adică atunci când suntem mici, creierul nostru este în stare de învățare primordială, dar pe măsură ce îmbătrânim, ne este tot mai dificil să dobândim noi abilități. Ca vechea zicală: Nu puteți învăța un câine bătrân trucuri noi … sau puteți?
Citește și: De la experiență la învățare experiențială, pentru middle și top manageri
Cercetările recente au pus în discuție această credință de lungă durată, demonstrând că și alți factori, cum ar fi încrederea unei persoane în vârstă în capacitatea de a învăța, sunt de asemenea factori de luat în seamă. Așadar, dacă nu ne mai gândim că agilitatea creierului nostru se erodează în timp, am putea de fapt să învățăm ceva. Și în vremurile cunoașterii de astăzi, în care capacitatea de a prelua rapid noi abilități este mai valoroasă ca niciodată, aceasta este o veste grozavă pentru antreprenorii care doresc să învețe, atât ei, cât și echipele lor, lucruri noi, pentru a se poziționa în fața competiției, scrie entrepreneur.com
Începe cu repetarea distanțată
Indiferent dacă înveți să cânți la saxofon sau să studiezi o limbă străină, repetarea piesei sau revizuirea vocabularului este singura cale către stăpânire. Practica, sau repetarea, duce la perfecționare. Există o explicație științifică pentru care funcționează acest lucru. Repetitia creste mielina, iar cu cât mielina este mai rapidă, cu atât neuronii noștri funcționează mai repede și cu atât învățăm ceva mai bine.
Citește și: Modalități de a crea o cultură de învățare în echipa voastră
Așa cum se dovedește, distanțarea repetării, mai degrabă decât a o înghesui într-o singură sesiune, este chiar mai eficientă. Demonstrând puterea repetării distanțate, Gabriel Wyner, autorul cărții „In fluent pentru totdeauna: Cum să înveți orice limbă și să nu o uiți niciodată”, scrie:
Tehnici simple prin care să îți amintești ce ai învățat
„Într-o perioadă de patru luni, exersând 30 de minute pe zi, vă puteți aștepta să învățați și să păstrați echivalentul a 3.600 de carduri de memorie cu o precizie de 90 până la 95%. Aceste carduri te pot învăța alfabetul, vocabularul, gramatica și chiar pronunția. Și o pot face fără a deveni obositoare, pentru că întotdeauna sunt suficient de provocatoare pentru a rămâne interesante și distractive. ”
Pentru a utiliza această tehnică de învățare, începeți prin stabilirea unui program de studiu gestionabil. Apoi, aș recomanda alegerea unei metode pentru stocarea și organizarea informațiilor. Pe vremuri, asta însemna carduri de memorie, dar astăzi avem opțiuni software utile precum Evernote și SuperMemo. Și nu uita să te testezi periodic. Urmărirea progresului va stimula motivația de a continua.
Citește și: Învățarea prin joc a etapelor unui business