3 modalități bune de a spune „Nu este vina mea”, la locul de muncă

3 modalitati bune de a spune Nu este vina mea la locul de munca

Șeful tău se oprește, aparent din întâmplare, la biroul tău, dar în scurt timp, pune pe tapet ceva recent, care nu a mers tocmai bine, și aruncă toată vina pe tine.
Tu dai din cap și te prefaci că înțelegi tot ceea ce îţi spune. Dar, în tot acest timp, în mintea ta există o singură replică: „nu este vina mea!”.

Poate că, de fapt, colegul tău a greşit și acum tu ești cel care suportă povara. Sau poate că există un motiv legitim pentru care ai făcut lucrurile în acel mod și managerul tău nu este informat şi implicat în procesul tău de luare a deciziilor.

Oricum ar fi, de-abia aştepţi să pui capăt acestei acuzaţii și să-i spui șefului tău că nu meriți să fii învinovățit. În mod ideal, ai dori să o faci într-un fel care nu sune de ca şi cum te-ai spăla pe mâini de orice răspundere.
Sună imposibil? Nu este. Următoarele trei fraze te-ar putea ajuta.

  1. „Nu am fost conștient de asta”
    Când să o foloseşti: în situațiile în care ai fost cel care a făcut greșeala, dar ai făcut-o numai pentru că nu aveai toate informațiile necesare.
    De ce funcționează: nu știi ceea ce nu știi și, uneori, la locul de muncă, trebuie să acționezi având puține informații.

Desigur, cel mai bine este întotdeauna să pui întrebări clarificatoare, atunci când nu eşti sigur. Dar dacă te-ai aflat într-o situație în care nu aveai decât să mergi înainte și acum eşti învinuit că ai acţionat aşa, nu este nimic în neregulă să îi menţionezi șefului tău că nu ai avut din timp informaţiile cruciale pentru a acţiona altfel.

De exemplu, ai creat acel raport în Google Docs, dar eşti nou și nimeni nu ți-a spus vreodată că firma ta preferă Word. Ai comis eroarea. Cu toate acestea, ai făcut-o din cauza lipsei de instrucțiuni clare și nu pentru că eşti neglijent sau neatent.
Vrei să formulezi chiar mai bine? Adaugă ceva de genul: „Mulțumesc că m-ai lămurit, voi avea, cu siguranță, în vedere acest lucru data viitoare.”

Citește și Ajustarea câtorva cuvinte poate face diferența atunci când eşti preocupat de egalitate la birou