Indiferent cum bate vântul, soarele răsare din același loc

Indiferent cum bate vantul, soarele rasare din acelasi loc

Un tânăr discipol îl întreabă pe un înțelept: ”Cum ar trebui să știu după ce mă ghidez în viață? Cum să fac să îmi dau seama cine are mai multă dreptate: tatăl meu de care trebuia să ascult în copilărie, preotul care spune că deține adevărul, regele care zice că el este cel care face regulile sau ar trebui să te ascult pe tine?” Înțeleptul îl privește cu multă căldură și îi răspunde: ”Tot ceea ce aflăm în viață de la ceilalți sunt adevărurile lor, nu ale noastre. Iar ele sunt relative, până când nu le validăm noi înșine. Vântul te poate purta în multe direcții, dar vei ști mereu de unde răsare soarele. Așa este și cu sistemul nostru de navigare prin viață: atâta timp cât ne vom călăuzi după ceea ce vor sau cer alții de la noi, vom fi pradă ezitărilor. Ar fi bine să știi că lucrurile cele mai importante se găsesc în noi înșine, iar acestea sunt valorile de la care nu trebuie să ne abatem niciodată. Acela să îți fie soarele!”

Cum ne setăm valorile?

De unde vin ele? Sunt înnăscute? Sunt observate la părinții noștri și preluate ca atare? Sunt învățate? Ni le impune cineva din exterior sau ne decidem noi asupra lor, la un moment dat? Iată o dezbatere aprigă, într-un moment și într-o societate plină de confuzie și de mesaje contradictorii.

Oamenii vin și pleacă, companiile apar și dispar, unele mai repede, altele mai greu. Totul se schimbă în permanență. Provocarea zilelor noastre este că viteza schimbării este din ce în ce mai mare. Drept pentru care, cu atât mai mult avem nevoie de un compas. Ca să nu ne pierdem de noi înșine.

Singura soluție este să acționăm cât mai responsabil, în concordanță cu propriile valori. În toate mediile în care ne manifestăm – acasă, în societate sau la serviciu – este de preferat să fim consecvenți cu felul în care ne manifestăm în exterior și să păstrăm direcția. Este important ca măcar noi înșine să ne respectăm pentru ceea ce facem.

În zilele noastre, asistăm la o derivă a scopurilor: ele devin din ce în ce mai mici și au legătură mai mult cu banii decât cu binele. “Lumea modernă a înlocuit etica cu legalitatea, iar legea poate fi manipulată cu un avocat bun”, spune Nassim Taleb (autorul unor lucrări despre economie și volatilitate, cum ar fi „Lebăda Neagră” și continuarea acesteia, „Antifragil”).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •