Cei cinci factori pentru o echipă de succes

Cei cinci factori pentru o echipa de succes

Cele mai bune companii sunt formate din echipe excelente. Nici chiar o companie plină de angajați talentați nu va reuși să aibă succes dacă aceștia nu au capacitatea de a lucra bine împreună.

De aceea, nu demult, Google și-a propus să cerceteze ce determină succesul unei echipe. Ei au codificat studiul „Proiectul Aristotel”, un tribut adus celebrului citat al filosofului, care spune că „un întreg este mai măreț decât suma părților sale”.

Pentru a defini „eficacitatea”, Google a decis asupra unor criterii de evaluare care să măsoare atât datele calitative, cât și pe cele cantitative. Pentru a face acest lucru, au analizat zeci de echipe și au intervievat sute de directori, lideri și membri de echipă.

Citește și: Cum arată echipele “out of the box” și ce beneficii aduc ele organizației

Cercetatorii au evaluat, apoi, eficacitatea echipei din patru perspective diferite: executivi, lideri de echipă, membri ai echipei și performanța vânzărilor față de contingentul trimestrial.

Google a publicat aici câteva dintre concluziile sale, împreună cu următoarea declarație: „Cercetările au arătat că ceea ce contează cu adevărat este mai puțin despre cine este în echipă și mai mult despre modul în care echipa a lucrat împreună”.

S-a demonstrat că cel mai important factor care contribuie la eficiența unei echipe este siguranța psihologică. Cu alte cuvinte, aceasta se referă la percepția unui angajat de a-și asuma un risc și răspunsul pe care colegii săi îl vor avea asupra acestui risc.

Google a constatat că echipele care lucrează într-un mediu sigur din punct de vedere psihologic aveau angajați care erau mai puțin dispuși să plece, prezentau o probabilitate mai mare de a valorifica puterea diversității și, în cele din urmă, aveau mai mult succes. Cu alte cuvinte, echipele mărețe prosperă prin încredere.

Celelalte patru caracteristici care contribuie la eficacitatea unei echipe sunt:

Fiabilitate
Membrii echipei îndeplinesc sarcinile în timpul stabilit și răspund așteptărilor.

Structură și claritate
Echipele înalt performante au obiective clare și roluri bine definite în cadrul grupului.

Valoare
Lucrul are o semnificație personală pentru fiecare membru.

Impact
Grupul consideră că lucrul lor are un scop și un efect pozitiv asupra binele comun.

Citește și: Cele 10 calități eficiente ale unui lider de echipă

Ingineria echipei perfecte este mai subiectivă decât ne-ar plăcea, dar concentrându-ne asupra acestor cinci componente crește probabilitatea de a construi o echipă de vis.

Foto: rawpixel / pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •