Fără să te scoli din pat

Poti conduce un business fara o strategie, dar...

Nu cunosc pe nimeni care să fi reușit spectaculos în afaceri pentru că a copiat exact mișcările altuia, a luat-o pe drumul descris de către un vorbitor de business de mâna a treia sau a aplicat ceea ce a citit în cartea „Cum să ajungi CEO-ul anului fără să te scoli din pat”.

Viața unei organizații este dură. Fără o strategie coerentă, se pune mai degrabă întrebarea când ți-o iei în bot, nu dacă. Iar pentru amatorii entuziaști care au ajuns printr-o conjunctură norocoasă pe un vârf de val și li se pare că lumea este a lor, am o veste tristă: ești în poziția cea mai vulnerabilă exact atunci când ți se pare că s-au aliniat toate astrele, că nimic nu mai poate să meargă prost și că, deci, este cazul să stai liniștit să culegi roadele.

Ce poți să faci dacă vrei să-ți meargă bine pentru o bucată mai îndelungată de vreme? Să-ți creionezi o strategie, pe care s-o revizuiești periodic astfel încât să fie clar tuturor celor implicați încotro se îndreaptă compania, care îi sunt prioritățile sau cum o să-și câștige războaiele. Asta înseamnă ca, de vreo două ori pe an, primăvara și toamna, să-ți strângi echipa de top plus câțiva oameni-cheie și să confirmi următoarele…

Cine ești, ce vrei și ce principii îți călăuzesc activitatea

Este important să știi exact ce fel de companie conduci, de ce ești în acest business și nu în altul, ce scop vrei să atingi pentru clienții tăi, echipa ta și pentru tine. Lămurește-te care sunt principiile ce influențează cu adevărat deciziile, comportamentele și atitudinile oamenilor tăi. Corectează rapid, hotărât, drastic deviațiile, dacă nu vrei o cultură haotică.

Cu cine te lupți

Uită-te la competitorii tăi și vezi ce fac bine, de ce cumpără clienții de la ei, ce îi face profitabili și unde dau în brânci. Decide-te dacă vei fi agresiv, indiferent sau cooperant. Nu te lansa în războaie inutile; de obicei, este loc pentru toată lumea. Adapteaz-o la realitatea ta, dacă vezi la ei vreo inițiativă care merită, dar nu o replica întocmai. Nu pentru că este imoral, ci pentru că precis nu ți se potrivește. Concentrează-te să-ți faci treaba ta, nu pe a lor.

De același autor: Gândește-te bine cui vinzi rachete nucleare

  •  
  •  
  •  
  •  
  •