Comportamentul nonverbal al managerului – citit și analizat

Așa cum la prima întâlnire cu un candidat, managerul îi analizează comportamentul nonverbal, vestimentația și tonul vocii, la fel și candidatul își analizează potențialul angajator. Iată ce semnifică fiecare gest al acestuia.

Strângerea mâinii. Managerul trebuie să dea ferm mâna cu fiecare candidat. Altfel, va transmite slăbiciune și lipsă de decizie – atitudini care nu pot convinge un candidat.

Atingerea feței sau a bărbiei denotă nervozitatea managerului în timpul procesului de recrutare.

Citeşte şi: Mint, deci exist

Întârzierea la interviu – fără a anunța sau a transmite un mesaj de genul: „Am ceva urgent de rezolvat, ajung în 10 minute“ – arată nepăsarea și lipsa de respect față de potenţialul angajat.

Atenția. Candidatul înțelege că ceea ce spune este de interes pentru manager în momentul în care acesta îl privește cu atenție și își ia notițe.

Mimica – Dacă managerul dă din cap în timp ce candidatul vorbește demonstrează că este receptiv și empatic. În cazul în care își sprijină capul în mână, gestul este interpretat ca o lipsă de interes și deschidere față de candidat. Fruntea este încordată? De asemenea, managerul are o nemulțumire cu privire la ceea ce candidatul îi povestețe despre experiența sa.

Zâmbetul poate fi potrivit atunci când se face o glumă înțeleasă atât de manager, cât și de candidat, dar nepotrivit atunci când un candidat povestește la modul serios despre experiența sa. În cel din urmă caz, managerul arată că nu ia în serios acea experiență, deși candidatul a ajuns la interviu în urma analizării CV-ului.

Așezarea la masă – În situația în care la interviu participă mai mulți reprezentanți ai companiei și toți se așează unul lângă altul în fața candidatului este de la sine înțeles că vor să-l intimideze.

Întrebări – Managerul acordă timp suficient candidatului pentru a pune întrebări despre job și despre companie? Această atitudine arată interes față candidat, precum și transparența și deschiderea companiei spre recrutarea de noi talente. Managerul nu acordă timp pentru întrebări? Fie candidatul nu i-a lăsat o impresie bună, fie vrea să fie evaziv în privința salariului, a sistemului de motivații și a posibilităților de avansare în companie.

Mediul de lucru și comportamentul managerului – Primul contact al candidatului este cu actualii angajați ai companiei. Dacă aceștia sunt lipsiți de interes și par a fi veniți la job doar pentru a primi un salariu, este de la sine înțeles că nu sunt mulțumiți de management. Un manager care are tendința de a controla tot ceea ce se întâmplă în companie, își va izola membrii echipei și va descuraja interactivitatea. Nu recomand ca un candidat să vorbească negativ despre fostul angajator, la fel cum nu recomand ca un manager să vorbească negativ despre un fost angajat. Poate avea această atitudine și în cazul noului angajat.

Atitudini pozitive din timpul interviului
Zâmbetul, brațele deschise spre a pofti candidatul, oferirea unei cafele sau a unui pahar cu apă arată deschidere din partea managerului și dorința de a cunoaște candidatul. De asemenea, povestirea cu entuziasm despre proiectele companiei, despre cum viitorul angajat poate contribui la dezvoltarea acestora, care sunt beneficiile acestuia – sunt premisele unui stil de management care pune pe primul loc oamenii.

Roluri pe care le joacă managerii-recrutori
Managerul face o pauză în timpul interviului cu scopul de a vedea cât de locvace este candidatul și cât e de dispus să povestească despre sine și despre realizările sale.
Managerul întreabă candidatul dacă poate primi recomandări – este o formă prin care se asigură că obține informații adevărate de la candidat, chiar dacă uneori nu verifică recomandările.
Lasă propozții neterminate – tocmai pentru a vedea în ce măsură candidatul este problem solver și vine cu anumite completări care îi pun în valoare cunoștințele și abilitățile.
Managerii sunt atenți la persoana pe care o folosesc candidații. Cei care folosesc persoana I singular atunci când vorbesc despre experiența lor sunt performeri. De asemenea, un semn de întrebare pentru orice manager este diateza pasivă folosită excesiv de candidat, precum și superlativele. Acestea sunt o dovadă a rolului pasiv jucat de candidat în activitatea companiei. Persoanele mai puțin încrezătoare în forțele proprii se eschivează în spatele superlativelor.

Citește și despre alte abordări și comportamente nonverbale din timpul procesului de recrutare.

(Foto: Matthew Hurst, www.flickr.com)

Alte articole scrise de către Steluța Năstase: Pro şi contra stilului Agile în management

  •  
  •  
  •  
  •  
  •