Mirela Oprea: “Eu nu cred că visurile sunt setoase de sacrificiu uman”

Mirela Oprea: Eu nu cred ca visurile sunt setoase de sacrificiu uman

Mirela Oprea este licențiată în psihologie și științele educatiei, are un doctorat în dezvoltare internațională, este life coach, dream manager și consilier filantropic. La lansarea cărții sale, ”Dream Management”, apărute recent la Editura Cartex, am avut ocazia să vorbesc cu Mirela despre visuri, despre realizarea lor, dar și despre cum poate această știință să ne influențeze viața.

Cartea ta este “fișa postului pentru cei care aleg să fie managerii propriilor vieți”. Visul este o chestiune despre care, poate, vorbești o dată în viață. Altfel, vorbim despre dorințe. De ce ai folosit cuvântul “vis”?

Pentru că am vrut să mă conectez la ceva cu adevărat semnificativ și important pentru oameni, pentru toți, inclusiv pentru mine. Cred că potențialul uman este atât de spectaculos și atât de vast încât putem avea mai multe visuri în aceeași viață, în aceeași unitate de timp.

Dacă ”potențialul uman este atât de vast și de spectaculos”, există niște reguli generale de reușită, valabile pentru fiecare dintre noi?

Da, pentru că noi ne naștem cu anumite trăsături de personalitate, cu anumite preferințe. În funcție de acele preferințe, de temperamentul cu care ne naștem, suntem trași de firul vieții într-o parte, mai degrabă decât în alta. Dar nu trebuie să ne limităm la una dintre părți, putem avea mai multe aspirații în același timp. Mintea umană este de o bogăție extraordinară! În creierul nostru, fiecare neuron are cel puțin o conexiune cu alte mii de neuroni. Am putea să exploatăm acest potențial mult mai mult decât punându-ne niște simple dorinte cu care să navigăm prin viață de la punctul A la punctul Z, fără să ne simțim cu adevărat împliniți.

Putem stabili rețete de succes pentru a ne împlini visurile?

Există o rețetă a fiecăruia dintre noi, dar există și o bază științifică. Dacă faci lucruri prietenoase cu creierul tău, ai mult mai multe șanse să realizezi lucrurile pe care le dorești de la viață. Dacă faci lucruri dușmănoase cu creierul tău, te chinui, te stresezi, te încrâncenezi și atunci nu le vei realiza sau le vei realiza mult mai greu. Despre visuri s-a construit imaginea că sunt setoase de sacrificiu uman, că dacă ai un vis trebuie să te sacrifici pentru el, că totul este greu, trebuie să renunți la familie, la diverse plăceri, la iubire. Nu cred că este adevărat. Cred, așa cum spuneam, că dacă folosești acele metode prietenoase cu creierul tău, cu ceea ce ești tu, nu trebuie să fie vorba nici despre sacrificiu, nici despre bani, nici despre noroc. Este un proces care poate să fie cel mai frumos pe care l-ai trăit în viața ta, acela de a-ți urma visul. Și, ce să vezi, știința a descoperit cum poți să o faci!

Citește și: Să desființăm (sau nu) câteva mituri!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •