Nivelurile manageriale și abilitățile specifice

Nivelurile manageriale si abilitați specifice

Dacă aria responsabilităților manageriale este clar definită în fișa postului, este important să identificăm și abilitățile de care un manager are nevoie, odată cu înaintarea pe nivelurile manageriale și schimbarea activităților pe care le coordonează.

Citește și: Promovarea nu este linia de sosire, ci doar un nou start

Pentru a încadra cât mai multe categorii, o să urmărim piramida organizațională specifică afacerilor din SUA, după cum le menționează thebalance.com

Supervisor

Poziția de supervisor este primul nivel de management. Această persoană este responsabilă pentru un grup restrâns de oameni. Misiunea unui supervisor este să stabilească obiective și să conducă o echipă de oameni spre îndeplinirea acestora. El este responsabil pentru calitate, motivație și instruire. Un supervisor trebuie să posede abilități de comunicare, să fie organizat și să planifice eficient activitățile, dar și să demonstreze autoritate. În plus, el se ocupă de instruirea și dezvoltarea subalternilor, precum și de rezolvarea problemelor legate de productivitea acestora. La acest nivel, managerul păstrează foarte puțină discreție atunci când raportează unui superior.

Citește și: Cum să conduci și introvertiți și extrovertiți, în același timp?

Project Manager

În multe industrii, acesta este primul post de conducere. Spre deosebire de supervisor, un manager de proiect este responsabil pentru calitate, programare și buget, dar nu și pentru funcțiile legate de oameni, cum ar fi instruirea și disciplina.

Abilitățile esențiale pe care trebuie să le aibă un project manager sunt cele de leadership, comunicare, organizare, empatie și adaptabilitate. Chiar dacă nu are responsabilități directe față de angajați, atunci când o persoană este promovată în rolul de șef al echipei, pot apărea conflicte interne care să afecteze întreg proiectul. De aceea, un manager de proiect trebuie să știe cum să gestioneze eficient o astfel de situație.

Citește și: Care este diferența între management și leadership

Manager

Sarcinile și responsabilitățile unui manager de primă linie sunt similare cu cele ale unui supervisor, deși managerul are, în general, mai multă responsabilitate pentru angajați și se orientează mai mult spre zona de resurse umane.

Competențele manageriale se suprapun cu abilitățile de leadership, deși cele două roluri sunt distincte. Cele mai importante abilități manageriale implică rezolvarea problemelor, luarea deciziilor, planificarea, delegarea, comunicarea și direcționare spre îndeplinirea strategiilor stabilite.

Citește și: Ce abilități trebuie să aibă un bun manager de marketing?

Senior Manager

Sarcinile și responsabilitățile senior managerilor sunt similare cu cele ale managerilor. Aceștia sunt responsabili de direcția administrativă și funcțională a unui grup de angajați. În general, ei au o autoritate financiară mai mare decât alți manageri.

Orice manager interesat să avanseze în acest rol trebuie să se concentreze asupra dezvoltării unei game vaste de abilități, precum cele de leadership și coaching, strategie, finanțe și negociere. De asemenea, trebuie să posede competențe avansate de comunicare și gestionare a echipei.

Citește și: Perspectivele de promovare într-un domeniu nou

General Manager

O persoană care ocupă funcția de director general este familiarizată cu toate domeniile afacerii și capabilă să coordoneze procesele și operațiunile din cadrul organizației. De asemenea, acest tip de manager vorbește toate „limbile”: finanțe și contabilitate, operațiuni, vânzări, marketing, resurse umane, cercetare și dezvoltare sau inginerie.

Citește și: Dacă vor performanță, liderii trebuie să mănânce ultimii

Vom continua să venim cu materiale care să se concentreze pe modurile în care managerii pot să își dezvolte abilitățile și să oferim soluții de actualitate pentru problemele cu care se confruntă.

(Foto: Tim Gouw, www.unsplash.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •