Când ești promovat în rolul de șef al echipei tale

Cand esti promovat in rolul de sef al echipei tale

Ai primit vești bune și ele se cer sărbătorite cu șampanie. Dar, odată ce realizezi provocările care vin la pachet cu promovarea din interior, s-ar putea să îți dorești ceva mai tare de băut…

Chiar dacă nu ai trăit-o personal, încă, bănuim că îți este cunoscută situația aceea când un membru al echipei este promovat în rolul de lider, chiar dacă vorbim despre un șef de clasă, un șef de șantier ori un manager în departamentul de logistică, iar foștii colegi nu îl mai văd cu ochi buni. Unii ar spune că este genul de situație clasică.

Lucrurile trebuie să fie văzute, însă, și din altă perspectivă. Conducerea a recunoscut efortul pe care o persoană l-a depus la muncă, rezultatele ei, iar acum o recompensează. Mulți dintre managerii de top din companiile multinaționale consideră că cea mai bună soluție pentru stabilirea unor termeni acceptați de toată lumea este comunicarea.

Florin Grama – Director Of Support Engineer and Site Leader Romania, Microsoft, crede că cel mai important pas este să se explice de ce s-a luat decizia respectivă, care este conexiunea cu obiectivele și viziunea oranizației. Înainte de toate, managerul trebuie să înțeleagă de ce este acolo și care este rolul său.

În momentul în care am realizat aceste lucruri – inclusiv prin training și coaching – și am reușit să le explic și membrilor echipei, lucrurile s-au schimbat în bine. Nu este pentru că am vrut eu să le fac așa sau pentru că managerul este „nasol” și al dracului. Nu, este pentru a ajunge undeva și a realiza ceva.  

Să te așezi la masa negocierilor este și soluția propusă de către Magdalena Porowska – HR Director Romania, Moldova si Bulgaria, JTI Romania. Ea spune că ar trebui să încerci să clarifici cu echipa care este natura problemei, pentru că nu vei rezolva nimic prin impuneri de sistem sau încercând să fii autoritar. Chiar dacă, poate, nu este datoria ta, în calitate de manager, să le oferi explicații în acest sens, încearcă să înțelegi de ce tensiunea este atât de puternică. Poate vei găsi un punct care declanșează starea de tensiune.

Cred că acest tip de deschidere este întotdeauna răsplătit. Oamenii vor înțelege că încerci și te vor lua în serios, pentru că vor vedea că tu îi tratezi la fel și vrei să îmbunătățești situația. Fii explicit, spune ce așteptări ai, întreabă-i ce vor și care este adevărata problemă.

Ar trebui să poți gestiona toate aceste lucruri și să fii asertiv. Spune-le care este strategia și construiți-o împreună.

Pe de altă parte,  Mihai Zant – Senior International Trainer & Management Consultant – Leverage People, spune că este greșit ca top-managementul să promoveze persoana din echipă cu cea mai multă experiență. De ce? Pentru că un manager ar trebui să gestioneze oamenii, să atragă oameni, să înțeleagă afacerile. Experiența vastă și calitățile de manager nu merg întotdeauna mână în mână.

În legătură cu astfel de situații, Adina Vidroiu – HR Manager, Microsoft, propune o perspectivă oarecum psihologică, indicând cartea lui David Rock, ”Your brain at work”. Ceea ce avem tendința să percepem la prima vedere nu este întotdeauna adevărul. Cu siguranță, discuțiile deschise pot fi benefice, dar, în același timp, oamenii trebuie ascultați cu atenție și înțeleși.

Ție, cel proaspăt promovat, ți-e frică, pentru că știi că unii dintre colegi au vrut aceeași funcție. Dar, în același timp, te întrebi de ce sunt încă acolo, cu tine. Poate că și ei gândesc fel: „Dacă greșesc ceva? Ce se va întâmpla? Dacă o să afle că și eu mi-am dorit acel job și nu mă mai păstrează în echipă?” Încearcă să vezi din cealaltă perspectivă.

Cu siguranță, promovarea nu este linia de sosire, ci doar un nou start. Fii pregătit să ai răbdare: s-ar putea să dureze ceva timp până să te simți în totalitate bine cu noul rol. Se spune că devine mai ușor în câteva luni. Iar dacă situația nu se schimbă… ei bine, poți intra oricând pe Manager Express pentru a afla despre cum să gestionezi situațiile de criză.

(Foto: Free-Photo, www.pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •