Omul demis de inteligența artificială

dispozitivele electronice pe care le folosim astazi contin o forma sau alta de inteligenta artificial

Astăzi, industria comerțului retail a intrat deja în etapa magazinelor cu autoservire și fără plata în numerar, cu oglinzi virtuale ce simulează probarea articolelor de îmbrăcăminte, cu optimizarea stocurilor și analiza fluxului de vizitatori.

Actuariatul industriei de asigurări primește ajutorul inteligenței artificiale pentru identificarea riscurilor, personalizarea prețurilor și asistență client. Industria bancară are ajutorul inteligenței artificiale în prevenirea fraudelor, prin învățarea tipurilor de tranzacții frauduloase, acordarea de credite și segmentarea clienților.

Depistarea incidentelor de securitate și timpul accelerat de răspuns se fac mult mai facil cu ajutorul inteligenței artificiale. Industria media va fi afectată prin generarea de conținut automat din compilarea informațiilor accesând mai multe surse, eliminarea știrilor false, analiza datelor, eliminarea subiectivității, analiza de conținut.

  1. Relațiile sociale și democrația

Potrivit unui recent raport al PWC, până în 2030, 38% dintre locurile de muncă din SUA vor fi înlocuite de inteligența artificială sau automatizare. Probabil că în România procentul va fi unul superior. Ce se întâmplă cu aproape jumătate din populația unei țări amenințate de pierderea locului de muncă? Reconversie profesională, venit minim garantat? Într-o lume tot mai tehnologizată, soluțiile la aceste provocări nu sunt ușor de găsit. Tot în această lume, nu doar relațiile profesionale vor fi afectate, fenomen deja manifest, dar și relațiile personale.

Virtualizarea mediilor de lucru, dar și a interacțiunilor umane schițează un univers de avataruri. Se prefigurează să ne vizităm la mari distanțe doar ca personaje virtuale. Școala și spațiul de dezbatere se mută online și perspectiva conducerii se deschide către o lume virtuală guvernată de o inteligență artificială.

Se creează o rețea multistratificată de algoritmi genetici care să interpreteze multietajat informația, asemenea unei rețele neuronale capabilă să administreze în mod eficient și fără partizanate. În acest context, ce se va mai alege din sistemul actual de vot, cum va arată contractul social? Reguli sociale și arhitecturi ale conducerii sau reprezentare consacrate de mii de ani sunt obligate să se reorganizeze sau să dispară.

Mediul politic folosește acum campanii targetate, monitorizează opinia publică și anticipează temele de interes cu ajutorul inteligenței artificiale. Se va întâmpla asta și mâine? Dacă la scala istoriei, mâine înseamnă în 2030, atunci poate că răspunsul este “da”. Astăzi doar se plantează semințele acestei fundamentale schimbări.

De același autor: Tehnologia smart schimbă munca în „combinat”