Cum iei pulsul schimbării?

[shareaholic app="share_buttons" id="15618082"]
Schimbarea fara rezultate masurabile si aliniate la obiective este aflare in treaba. Este o intentie nefinalizata, o tentativa fara angajamentul real.

Schimbarea, fără rezultate măsurabile și aliniate la obiective, este aflare în treabă. Este o intenție nefinalizată, o tentativă fără angajamentul real al schimbării. Când vine vorba despre companii, dincolo de necesitatea schimbării și sustenabilitatea acesteia, ceea ce contează sunt rezultatele planului de implementare al schimbării, spune Constantin Măgdălina, Expert în tendințe și tehnologii emergente.

Greu, cu măsurarea rezultatelor

Întrebările care apar pe această temă sunt: cum știu companiile că au făcut schimbarea potrivită și care sunt indicatorii pe care companiile îi folosesc ca să stabilească succesul initiațivelor strategice de schimbare? Într-un studiu PMI, răspunsurile date de executivi de top arată că satisfacția clienților (63%), reducerea costurilor (62%) sau creșterea vânzărilor (50%) sunt indicatorii utilizați pentru evaluarea rezultatelor schimbării. Cei împuterniciți să implementeze efectiv schimbarea, cum sunt managerii de proiect și de program, spun că, pe lângă satisfacția clienților (58%), este foarte important și indicatorul de moral și retenție al angajaților (48%), în funcție de care să fie evaluate rezultatele schimbării.

Proiectele și programele conțin, prin natura lor, ideea de schimbare. Există în metodologia Six Sigma un criteriu care estimează șansele de succes ale unui proiect. Denumit informal EVA, acest criteriu înseamnă că eficiența unui proiect (E) este dată de valoarea estimată (V) x acceptanța (A) din partea factorilor implicați (E=V x A). Perspectiva profesioniștilor de project management este că până să ajungi la rezultatele schimbării companiei, în ansamblu, ai nevoie de valoarea estimată a implementării proiectelor, fundamentată în cifre / simulări și de acceptarea celor implicați.

Clientul poate fi satisfăcut de ceea ce îi oferi, numai că, pentru furnizor, costurile pot fi foarte mari și marja de profit mică sau chiar inexistentă. Să luăm exemplul unei companii de IT care oferă servicii în baza unui Service Level Agreement (SLA). Dacă serviciile solicitate de client prin Service Level Requirements (SLR) depășesc capabilitățile de livrare ale companiei de IT, atunci aceasta din urmă va apela la companii terțe în baza unui Underpinning Contract (UC). Acest lucru înseamnă costuri și activități cu valoare operațională care nu-l interesează pe client, câtă vreme termenii agreați sunt respectați pentru suma promisă.

Dacă acceptăm Lean Six Sigma ca metodologie de Project Management cu potențial generator de schimbare majoră, atunci merită luată în considerare harta fluxului de valoare – Value Stream Mapping (VSM). Sunt identificate astfel activitățile cu valoare pentru client și cele cu valoare operațională. Satisfacția clienților ca măsură a succesului inițiativelor strategice de schimbare poate spune lucruri frumoase despre livrabil și, totuși, poate ascunde ineficiența proceselor interne.

Cu alte cuvinte, poți ajunge să livrezi servicii / produse de care clientul este mulțumit la costuri foarte mari și marje de profit mici. Excepția de la criteriul financiar de profit este avantajul strategic obținut în acest mod. Adică, în anumite situații, poți să faci în mod deliberat rabat de la profitabilitate în schimbul creșterii cotei de piață. În acest caz, vorbim despre o schimbare de strategie și de politică comercială care trebuie corelată, la nivel intern, cu indicatorii de performanță ai angajaților.

Citeşte şi Schimbarea fără metodă este un fel de Halloween

(Foto: Robert Couse-Baker, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •