Cei 15 milioane de marketeri din lume nu vă permit să fiți banali

Cei 15 milioane de marketeri din lume nu va permit sa fiti banali

Ieri, 25 octombrie, am participat la evenimentul Smart Marketing, organizat de către BusinessMark, unde, printre altele, s-a vorbit despre faptul că, indiferent de industrie, companiile sunt într-o continuă competiție pentru diferențiere. Unul dintre speakeri a fost Ciprian Stancu, Fondator „Republica BIO”, un retailer cu produse certificate ecologic.

Și-a început prezentarea prin a spune că, în lume, sunt 15 milioane de oameni care lucrează în marketing, dar că nu știa despre acest lucru în 2014, atunci când și-a pornit afacerea.

„Când am început compania acum trei ani, nu mi-am pus această întrebare. Atunci mă gândeam la ANAF, la sediu, la contabilă și alte lucruri de acest fel. Acum, însă, a devenit o întrebare foarte importantă, pentru că, la un calcul sumar, 15 milioane de oameni de marketing generează peste un miliard de idei într-un an. Așadar, eu vreau să vin pe o piață unde se generază un miliard de idei și unde mai există câteva miliarde în spate, în anii în care eu am făcut altceva.”

Din acest motiv, a decis să vorbească la conferință despre greșelile pe care le-a făcut în cei trei ani, ce a învățat din ele și unde a ajuns acum. Și-a numit prezentarea ”Rebranding the nothing”, pentru că, după cum spune el, în trei ani nu au reușit să ajungă un brand recunoscut și, prin urmare, nu aveau consumatori fideli care să le spună unde greșesc. Practic, au fost nevoiți să dibuie prin întuneric pentru a găsi răspunsuri.

Citește și: Rebrandingul este o dovadă de maturitate și respect pentru consumatori

Una dintre greșelile pe care le-a menționat a fost faptul că au investit greșit banii. Își doreau să ajungă un brand global, dar abia peste trei ani, după ce au făcut o cercetare, au aflat că numele, „Republica Bio”, nu înseamnă nimic în SUA. Pentru americani, „bio” vine de la ”biography”, iar „republica” i-a dus cu gândul la restaurante sau cu totul altceva decât ceea ce făceau ei.

Citește și: Semne că business-ul tău are nevoie de rebranding

Cei 15 milioane de marketeri nu ne permit să fim banali.

La început de 2017, au decis că trebuie să se diferențieze. Erau conștienți de faptul că ei nu produc nimic, ci doar vând. Activitatea lor presupune colaborarea cu producătorii mici: se ocupă de marketing, distribuția produselor și încasarea banilor. Așa că au stabilit că o să facă diferențierea asta printr-o declarație foarte onestă și autentică.

Primul obstacol a fost că, având un portofoliu destul de etorogen, etichetele trebuiau să urmeze un fir logic, astfel încât un consumator să poată recunoaște brandul și să trăiască aceleași emoții indiferent de produs, fie că este vorba despre miere, fie că este pastă de dinți. După cum povestea Ciprian, asta a fost partea cea mai grea. Brief-ul lor spunea că etichetele trebuie să fie lovable, să îi diferențieze și produsele să fie cotate pe culoare.

„Am început cu elementele tradiționale. Nu am fost mulțumit de primul rezultat, chiar dacă părea corect. Cei 15 milioane de marketeri nu ne permit să fim banali.”

Citește și: Eliza Rogalski: „Ai nevoie de rebranding atunci când ești asociat cu generația părinților lui, nu cea a colegilor săi de școală”

Au existat mai multe încercări din partea echipei de design, dar fără a avea rezultatul dorit. După un timp, Ciprian a decis să schimbe echipa și a ales alți tineri graficieni, cu studii în afară.

Mi-am pus în joc toate așteptările și toți banii de marketing dintr-un an. Am sacrificat banii pentru Facebook și Google, ca să-i investesc în branding. Așteptările au fost atât de mari, încât am fost dispus să aștept o lună și jumătate de la primul brief. Acesta a fost momentul de criză pentru brand și pentru întreg businessul. Mi-am dat seama că nici ei nu au nici o idee. Mi-am dat seama că s-ar putea ca ceea ce caut să nu existe.

După trei zile în care nu a făcut nimic și își anulase orice întâlnire, Ciprian a înțeles ce le lipsește: emoția. Dar pentru că produsele cu noile etichete vor apărea pe rafturile magazinelor abia peste două săptămâni, am decis că o să păstrăm secretul și nu o să dezvăluim care a fost soluția perfectă pentru a ilustra emoția, așa cum au văzut-o cei de la Republica Bio.

În schimb, o să vă spunem câteva lucruri, așa cum le-am văzut noi din prezentarea lui Ciprian Stancu, despre ce trebuie să luați în considerare, în calitate de clienți, atunci când trimiteți un brief către echipa de design, astfel încât să vă asigurați că sunteți pe aceeași lungime de undă, că fiecare își înțelege partea și știe care sunt așteptările.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •