Pentru a fi un bun lider, trebuie să înveţi să delegi

Pentru a fi un bun lider, trebuie sa inveti sa delegi

Avansarea într-un post de manager nu este cel mai uşor lucru. Trebuie să înveţi cum să fii un bun lider şi să îţi ajuţi echipa să crească. Acest lucru nu înseamnă, însă, să te implici în mod excesiv în fiecare sarcină a membrilor echipei, ci, mai degrabă, să înveţi să delegi. Un lider bun este acela care reuşeşte să fie indispensabil, nu implicat. Iată câteva strategii care te-ar putea ajuta, conform Harvard Business Review – Franța.

Explică-le motivele

Când angajaţii nu înţeleg de ce trebuie să facă un anumit lucru, sunt nemotivaţi. Dacă le explici de ce este important să se ocupe de o anumită sarcină, care este rolul lor în imaginea de ansamblu şi cum i-ar putea ajuta această oportunitate în viitor, o să îi ajuţi să fie mai interesaţi de ceea ce trebuie să facă. Încearcă, totuşi, să nu te rezumi doar la obiectivele de business. Explică-le de ce este importantă pentru tine o anumită sarcină. Dacă tu nu eşti în măsură să explici de ce este important pentru tine un anumit lucru, nu ai cum să motivezi pe cineva să se implice. Oferindu-le explicațiile necesare, îi ajuți să dea un sens lucrurilor pe care le fac.

Fii clar în privința așteptărilor

Oamenii devin entuziasmaţi de oportunităţile oferite, însă nu se implică cu adevărat decât atunci când înţeleg care este rolul lor în ceea ce fac. Odată ce ai definit sarcina fiecăruia, ai stabilit care este contribuţia lor şi ai verificat că aceasta corespunde competenţelor pe care le au, ai grijă să îi informezi care sunt așteptările tale, pentru ca totul să fie bine înțeles de la început. Această etapă este esențială, dacă ai stabilit deja niște rezultate pe care vrei să le obții. Angajații nu îți pot citi gândurile, așa că trebuie să fii foarte clar și transparent cu ei. Vorbește-le despre rolul lor și așteptările tale într-o discuție față în față. Nu lăsa loc interpretărilor prin trimiterea unui email.

Alege gradul de implicare

Este important să fii implicat, însă trebuie să alegi nivelul cel mai potrivit de implicare. Este important să păstrezi echilibrul între sprijin și autoritate. O dozare nepotrivită a gradului de implicare poate atrage riscuri: fiind prea implicat, nu îi ajuți să se dezvolte; fiind prea distant, pierzi momentele în care este nevoie să le dai cuvinte de încurajare sau feedback. Pentru a identifica cel mai potrivit nivel de implicare, întreabă fiecare membru din echipă ce distanță îi este cel mai convenabilă. Astfel, în funcție de stilul fiecăruia, alegi gradul de implicare necesar. Particularizând, vei ajuta fiecare membru să crească, în ritmul propriu.

Învață să spui „da” sau „nu”

Învață să îți folosești timpul cu discernământ. Spuna „da” provocărilor care te ajută și pe tine să te dezvolți și învață să spui „nu” atunci când ești solicitat într-o sarcină care nu te ajută să crești. În acest ultim caz, pentru a-ți ajuta angajații, găsește persoana potrivită care i-ar putea ajuta. Nu trebuie ca tu să fii cel care se implică ori de câte ori ți se cere ajutorul. Învață să spui „nu”, explicând, în același timp, de ce ajutorul și timpul tău sunt mai valoroase în altă parte.

Este important să înțelegi că a deveni lider nu înseamnă să faci tu totul sau să îți ajuți angajații în tot ceea ce fac. Din contră, este momentul în care înveți să delegi, să împarți sarcinile, să îți ajuți angajații să crească, în timp ce te ajuți pe tine. Este important să găsești un echilibru.

Citește și Cum acționezi ca nou lider de echipă?

Foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •