Ce este competența culturală și cum poate transforma stilul de leadership

Leadershipul in era noii normalitati cauzate de pandemie

Abilitățile de leadership – știți că sunt importante, dar vă întrebați de ce uneori nu funcționează așa cum v-ați aștepta. De ce este mai ușor să conduceți pe unii oameni decât pe alții? Sigur, unii oameni nu sunt dispuși să vă întâlnească la jumătatea drumului, dar cum ajungeți la un angajat bun care pare să se închidă atunci când interacționați cu el?

Deși există diverse motive pentru care oamenii se închid în sine, unul dintre cele mai frecvente motive este să fii în mod fundamental greșit înțels la nivel cultural. Normele culturale sunt adânc înrădăcinate în personalitățile noastre. Un lider care posedă abilități de ascultare, dar care nu are competență culturală, ar putea să nu își dea seama atunci când diferențele culturale stau în calea ascultării.

Dezvoltarea competenței culturale începe prin înțelegerea potențialului său

Este important să înțelegeți că fiecare își are modalitățile sale de operare, care sunt un rezultat direct al educației lor. Dacă nu vă petreceți timp interacționând cu alte culturi, este dificil să vă vedeți propriile norme culturale. Dar acestea există și alții le observă.

Dezvoltarea competenței culturale începe prin înțelegerea faptului că lucrând cu aceste diferențe (în loc să le opuneți rezistență) puteți debloca potențialul celor mai buni angajați. Este nevoie să recunoașteți nevoia de înțelegere și diplomație.

GlobalCognition.com evidențiază rolul unei mentalități diplomatice în dezvoltarea competențelor culturale:

„O mentalitate diplomatică începe cu un accent pe ceea ce încercați să realizați și acceptând că trebuie să lucrați cu oameni diverși pentru a vă atinge obiectivele. Înseamnă să fiți conștienți de propria voastră viziune asupra lumii și să înțelegeți că propria voastră experiență influențează modul în care vedeți lucrurile. Acest lucru vă ajută să înțelegeți modul în care sunteți văzut de către persoana cu care interacționați. De asemenea, vă ajută să vă gestionați propriile atitudini față de cultura celeilalte persoane.”

Vorbind despre competență culturală, orice este posibil

Imperiul global al lui Richard Branson este un exemplu perfect despre ceea ce este posibil atunci când competența culturală devine pilonul eforturilor de leadership.

Branson, antreprenor internațional cu peste 400 de companii, nu a dobândit succestul urmând niște reguli standard de leadership sau citind cărți despre normele culturale. El și-a folosit abilitățile interpersonale pentru a-și croi drumul. Deși Branson oferă adesea sfaturi de leadesrgip atunci când este intervievat, abilitățile sale interpersonale sunt acele abilitățile de leadership, iar competența culturală este nucleul lui.

Citește și: Secretul productivității lui Richard Branson, într-un singur cuvânt

Richard Branson nu respectă regulile deoarece este un rebel, după cum afirmă chiar el. Înțelege că regulile sunt doar o analiză de suprafață a succesului altcuiva. El se angajează să facă lucrurile în mod diferit și adesea le spune celor care îl intervievează că, cultura companiei sale a fost mereu următoarea: „nu vă faceți griji: regulile erau menite să fie încălcate”.

La suprafață, abilitățile de leadership pe care le promovează Branson par că ar putea fi transformate într-o strategie câștigătoare pe care oricine o poate urma. În esență, însă, strategiile sale sunt alimentate de competența sa culturală.

Citește și: Cum se exprimă diversitatea în organizații? (III)

Dezvoltați competențele culturale pentru a vă îndeplini obiectivele de afaceri

Atunci când dezvoltați competențe culturale, ascultarea devine o activitate pe care o practicați cu întreaga voastră ființă, depășind cu mult doar auzul cuvintelor pe care le spun alte persoane. Această ascultare creează o oportunitate pentru ca diversitatea să fie înțeleasă și dezvoltată în atingerea obiectivelor de afaceri pe o piață globală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •