Coaching la Spa pentru minte, trup şi suflet

Coachingul la spa iti ofera mai multe sanse de introspectie

Există o parte a creierului unde au loc procese neurologice specifice extragerii concluziilor în urma unor experienţe noi, procese de observare a acţiunilor proprii şi de proiectare a unor soluţii viitoare la problemele actuale.

Cu cât folosim mai mult această parte a creierului nostru, cu atât mai mult acţiunile noastre sunt mai bine autoevaluate, ghidate, proiectate şi dimensionate. Totul pentru un parcurs optim şi rapid către ţelurile proprii. Ca şi cum ne-am oferi singuri feedback prin observare şi introspecţie.

Din păcate, stilul de lucru rapid, pe care ni l-am ales şi în care ne scufundăm în fiecare zi, ne lasă puţin timp pentru autoanaliză. Mai degrabă, folosim soluţii rapide, ştiute anterior, pentru orice noi probleme care seamănă cu altele din trecut. Iar creierul, printr-o biologie înţeleaptă, se autoorganizează astfel încât să folosească cât mai puțină energie. Iată de ce ni se întâmplă rar să fim creativi, inovatori şi eficienţi atunci când gândim „în goană”.

Coachingul este din ce în ce mai vizibil, documentat, dezbătut şi folosit. Sunt tot mai mulţi ofertanţi ai acestui serviciu, în toate formele lui (life coaching, business coaching, career coaching), şi din ce în ce mai mulţi oameni care apelează la acest serviciu care nu este nici consiliere psihologică, nici mentorat, nici training. Nu este, de asemenea, nimic „push” (idei, sfaturi, păreri venite din exterior), ci „pull” (totul se găseşte în interiorul plin de potenţial al celui care deţine şi dilema de coaching).

Nou pe piaţă – coachingul la Spa 

Acesta porneşte de la presupoziţia că, foarte rar în timpul unei şedinţe de coaching, un client (coachee) se poate detaşa de agenda sa zilnică, de gândurile ne-resursă ale zilei, care se învârt de obicei în jurul şedinţelor, rapoartelor, întâlnirilor, grijilor personale. Cu atât mai puţin se întâmplă acest lucru atunci când şedinţa respectivă (sau seria de şedinţe) are loc în biroul în care clientul îşi desfăşoară zilnic activitatea profesională. În cadrul unei şedinţe de coaching, clientul este provocat să se implice cu toată fiinţa sa în obţinerea rezultatelor, în îndeplinirea obiectivelor şi în realizarea dorinţelor sale.

Cadrul special Spa completează şi vine în ajutorul acestei implicări. Asigură o mai bună racordare interioară a  clientului la cauzele reale ale dilemelor sale prezente şi la soluţiile şi opţiunile noi pentru depăşirea lor şi obţinerea obiectivului pe care şi l-a propus. Iar acest lucru se face în cel mai ecologic şi sistemic mod (înţelegând aici prin „ecologic şi sistemic” acea modalitate prin care schimbările autopropuse respectă şi se integrează perfect în toate spaţiile de acţiune ale clientului – acasă, la serviciu, alături de prieteni etc.).

Spa-ul este un mediu în care te destinzi în doar câteva clipe, în care toate simţurile tale sunt relaxate. Pentru că este o locaţie gândită special pentru a relaxa rapid simţurile oricărui client. Un astfel de cadru îţi lasă mintea şi simţurile libere de factorii exteriori perturbatori şi îţi oferă ocazia de a-ţi putea întoarce uşor gândurile spre nevoile interioare. Coachingul la spa îţi oferă astfel mai multe şanse de introspecţie, de îndreptare a atenţiei asupra sinelui, doritor de mai mult şi mai bine. Coachingul creează cadrul în care mintea liniştită este invitată să se autoevalueze şi să parcurgă drumul către un obiectiv sau dorinţă realizabilă, aleasă şi conştientizată de către client. Poate fi un obiectiv pur de business, poate fi unul combinat cu elemente personale sau unul pur personal, care atrage după sine dezvoltarea profesională. Iar la Spa, mintea lucrează mai bine în favoarea clientului.

În plus, faţă de un dialog interior astfel îmbunătăţit, într-o sesiune de coaching la Spa, toate simţurile clientului sunt folosite într-un mod optim: vederea, sunetul, mirosul, gustul, kinestezicul (tactil). Am mers cu S. la Spa, într-o ședință ad-hoc, pentru că avea puțin mai mult timp liber pentru ea în ziua aceea. Eram în a treia lună de întâlniri, iar întrebările mele începuseră să dea roade. În ideea de a aduce un plus de profunzime discuției centrate pe resursele ei interioare, am hotărât să facem această ședință într-un alt fel de mediu.

În timpul ședinței de coaching, am preferat să ne schimbăm hainele de „serviciu” cu halate albe și pufoase și să ne răsfăţăm cu o baie prelungită și tonică a picioarelor, într-o baie caldă, cu uleiuri esențiale și lavandă. Mi-a mărturisit chiar în timpul întâlnirii cât de bine îi este să discute acum despre ea însăși și cât de ușor îi vine să caute astfel în interiorul său resurse noi, pentru că simte că își oferă clipe de răsfăț și introspecție autentice. În plus, dilema ei presupunea exact acest lucru: grija faţă de sine (puţină) versus grija excesivă faţă de alţii, faţă de ceea ce vor alţii de la ea. Şedința aceea a fost un moment memorabil pentru ea, pentru că astfel a învățat că într-un mediu relaxant și de încredere poate să își descopere adevărata valoare.

O schimbare personală (propusă ca dilemă de coaching între un client şi coach-ul său) are loc cel mai rapid atunci când
emoţiile, mintea şi corpul deopotrivă „înţeleg” şi percep această schimbare în cel mai practic sens. Spa-ul este locul în care visurile, dorinţele sau obiectivele tale capătă sens atât mental, cât şi corporal şi senzorial / emoţional.

Alte articole scrise de către George Bragadireanu: Nu mai suntem vânat sau vânători!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •