Drenajul limfatic – curățarea corpului, detoxifiere și nu numai…[A]

Drenajul limfatic fizioterapeutic

Ce este masajul limfatic manual

Drenajul limfatic fizioterapeutic, denumit și masajul limfatic sau drenajul limfatic manual, este o tehnică dezvoltată în Germania. Sistemul limfatic – o rețea de organe și țesuturi – face parte din sistemul imunitar al organismului și asistă la eliminarea toxinelor și deșeurilor secretate de către corp.

Funcția principală a sistemului limfatic este transportarea limfei, un fluid care conține celule albe, esențiale în lupta împotriva infecțiilor.

Masajul limfatic încurajează drenajul natural al limfei. El constă în exercitarea unei presiuni ușoare de blocare – deblocare, cu ambele mâini, pe traiectul vaselor limfatice, la nivelul punctelor strategice și al ganglionilor. Mișcările masajului urmăresc circulația naturală a limfei spre inimă, iar mișcările sunt lungi, netede, circulare.

Orice tip de masaj ajută la stimularea circulației în corp, făcând ca sângele să fie pompat cu o forță mai mare. Cu cât circulația sângelui funcționează mai eficient, cu atât crește și gradul de energie. Organele interne vor funcționa mai corect, mai ales în ceea ce privește înlăturarea toxinelor.

Dar drenajul limfatic nu este un masaj obișnuit. El ține mai mult de reflexologie și presopunctură. Masajul stimulează ganglionii limfatici, activează pompa limfatică, determinând astfel drenajul.

Cum sistemul limfatic este esențial pentru funcții cum ar fi filtrarea plasmei din vasele de sânge și este responsabil pentru calitatea acestuia, este important să știm care sunt beneficiile drenajul limfatic manual.