Când este momentul să angajezi pe altcineva să îți conducă afacerea?

Cand este momentul sa angajezi pe altcineva sa conduca afacerea

Ai fondat compania, deoarece erai foarte pasionat de ceea ce făceai. Între timp, funcția de CEO a ajuns să îți consume prea mult din timp și să te împovăreze cu multitudinea de acte de care trebuie să te ocupi, dar și cu sarcinile pe care le aduce o funcție de top management. Simți că nu ești suficient de productiv și poate nu suficient de bun pentru funcția în care te afli. Poți fi foarte bun în domeniul în care activezi, dar nu cel mai bun pe partea de management. În acest ultim caz, trebuie să te gândești dacă nu este mai potrivit să angajezi pe cineva calificat pentru această poziție. Iată câteva semne care îți indică acest lucru, conform www.entrepreneur.com.

Ești ineficient pe partea de operațiuni

Sarcinile tale ca CEO este să te asiguri că deadline-urile sunt respectate, că echipa este mereu motivată și că cerințele clienților sunt respectate. Dacă ești constant frustrat că ai foarte multe lucruri de făcut sau că niciodată nu primești feedback pozitiv în ceea ce privește motivația echipei tale, ar fi momentul să te gândești că poate este mai potrivit să lași pe altcineva să conducă. Într-adevăr, pentru fondatori, este extrem de dificil să accepte acest lucru și să lase afacerea în mâinile altcuiva. Ceea ce trebuie să ai în vedere este că, acționând astfel, vei avea mai mult timp pentru ceea ce îți face cu adevărat plăcere, motivul pentru care ai început această afacere.

Conduci o echipă suprasolicitată

Să fii CEO-ul și fondatorul companiei, în același timp, poate fi un lucru deosebit de copleșitor. Nivelul de muncă este foarte ridicat și există riscul să începi să delegi o parte din sarcinile tale membrilor echipei, care, la rândul lor, au o altă funcție cu alte sarcini. Chiar dacă acest lucru îți aduce rezultate, suprasolicitarea echipei tale poate avea o influență negativă asupra afacerii pe termen lung. Angajații încep să își piardă din motivație și ajung chiar să demisioneze. În astfel de momente, este nevoie să te gândești dacă ești cea mai potrivită persoană să conducă afacerea.

Dorești să controlezi

Ca fondator al companiei, simți că tu știi ce este cel mai bine pentru aceasta și probabil chiar știi. Însă, la un anumit moment, acest lucru te va face să dorești să controlezi orice decizie luată, în funcție de opiniile tale. Acest lucru va face ca, în timp, nimic să nu fie făcut fără aprobarea ta, ceea ce, inevitabil, te va face să te simți copleșit și împovărat de câte ai de făcut. Trebuie, însă, să găsești o formă de guvernare echilibrată. Trebuie să înveți să asculți și opiniile celor din jur și să îți adaptezi strategia și în funcție de acestea. Opiniile echipei tale te pot ajuta să vezi problema din mai multe unghiuri și să observi lucruri pe care singur nu le-ai fi observat. Dacă nu reușești să faci acest lucru, poți apela la o echipă de executivi care să te ajute să conduci compania.

Citește și Pentru a fi un bun lider, trebuie să înveţi să delegi

Chiar dacă este foarte dificil să împarți puterea cu altcineva, este esențial să accepți când lucrurile te depășesc și să înveți să ceri ajutor. În mod cert, tu cunoști compania cel mai bine, însă o poți ajuta și de la distanță sau implicându-te în lucruri mai puține, dar esențiale pentru evoluția afacerii tale. Astfel, vei păstra identitatea brandului, dar și limpezimea minții tale.

Foto: Unsplash