Dacă elevii nu trec un test, nu este pentru că sunt incapabili, ci pentru că nu înțeleg suficient de bine conţinutul şi materia respectivă. Dacă angajații nu au negociat cea mai bună ofertă, nu înseamnă că toate tranzacțiile viitoare sunt sortite eşecului. Înseamnă că nu și-au îmbunătățit suficient abilitățile de negociere.
Carol Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford, este cunoscută pentru zecile de ani de muncă pe „mentalitate” sau pe convingerile oamenilor despre calitățile umane, cum ar fi inteligența și talentul, atât al lor, cât și al altora „. Ea a dezvoltat termeni pe care probabil i-ai auzit înainte: „mentalitate fixă” și „mentalitate de creștere”.
„Cercetările mele au arătat că viziunea pe care o adopți pentru tine afectează în mod profund felul în care îţi trăieşti viața”, scrie Dweck în „Mindset: The New Psihology of Success”, cartea din 2006 care adună ani întregi de cercetare psihologică. „Poate determina dacă deveniți persoana care doriți să fiți și dacă realizați lucrurile pe care le vi le doriţi”.
Sună foarte serios, dar, iată care sunt elementele de bază pe care trebuie să le știi.
Cel mai important de reţinut
Oamenii au modalități drastic diferite de a gândi despre propriile abilități, despre inteligență și talent. Cei cu o mentalitate fixă cred că aceste trăsături sunt bine fixate. Dweck scrie în cartea ei „Atunci când crezi că calitățile tale sunt sculptate în piatră … se creează o urgență pentru a le dovedi încontinuu” și să le pui în practică mai degrabă decât să le dezvolţi. Oamenii cu o mentalitate fixă „cred că doar talentul creează succes – fără efort”, spune site-ul Mindset creat de Dweck. Dar, aceştia „greșesc”.
Alternativa explicată de Dweck în cartea sa, o mentalitate de creștere „se bazează pe convingerea că calitățile tale de bază sunt elemente pe care le poți cultiva prin eforturile tale, prin propriile strategii și prin ajutorul celorlalți”. Și asta înseamnă că poți să muncești din greu și să-ți dezvolți inteligența, talentul și multe altele. Dweck crede că „această viziune creează o dragoste de învățare și o flexibilitate care sunt esențiale pentru realizări măreţe”.
Există încă două puncte importante, conectate între ele, pe care Dweck le subliniază în mod repetat. Primul este că ea vorbește frecvent despre oameni ca și cum ar aparține unuia dintre cele două grupuri distincte, de dragul clarității. Dar, toți avem un amestec al acestor mentalități în diferite domenii ale vieții noastre.
Al doilea este că mentalitatea oamenilor se poate schimba. Poți învăţa să ai o mentalitate de creștere. De fapt, Dweck spune că a petrecut o mare parte din viața ei timpurie cu o mentalitate fixă și încă se surprinde uneori gândind în felul acela, dar cercetările ei au ajutat-o să se străduiască să-şi cultive o mentalitate de creștere.
Citește și 10 cursuri online gratuite pentru a-ți dezvolta abilitățile