Iată ce trebuie să faci atunci când cineva îţi oferă un feedback cu care nu eşti de acord

KPMG in Romania lanseaza KPMG QuercusApp Performance

Nu este niciodată ușor să faci față unei critici constructive, dar cel puțin atunci când feedback-ul este plin de sfaturi preţioase ancorate la realitate, ai avantajul de a ști că vei ieși mai bine din acea experienţă și cu nişte direcţii clare pentru îmbunătățiri. Dar, ce faci atunci când primeşti un feedback negativ pe care îl consideri fals și neîntemeiat?

De exemplu, dacă șeful tău îți spune că trebuie să faci eforturi mai mari pentru a veni la timp – când tu n-ai întârziat niciodată în viața ta, nici măcar o zi? Sau, că ar vrea să ai mai multă inițiativă la birou – când poți deja să numeşti trei proiecte recente pe care le-ai coordonat, şi care depășeau cu mult descrierea postului tău?

Criticile sunt mereu dureroase, dar atunci când ţi se spune că nu performezi în zone unde eşti încrezător că excelezi, este absolut revoltator. Ce poti face? Acea persoană este managerul tău, deci ar trebui să zâmbești, să dai din cap și să explodezi încet, în interior? Sau, ar trebui să insişti că tu faci totul perfect și astfel să arăţi ca un maniac plin de sine care nu răspunde bine la sugestii?

Fără îndoială este o situație dificilă. Iată patru pași care te vor ajuta data viitoare când managerul tău menţionează o zonă pentru îmbunătățiri cu care nu eşti de acord.

  1. Cere exemple

Primul tău instinct este de a te revolta, de a te apăra singur și de a-i spune șefului tău cât de mult greșeşte. Dar, ca și în cazul oricărui dezacord, calea înţeleaptă este de a înţelege exact la ce se referă şeful tău şi apoi de a-ţi pregăti argumentele de atac.

Poate că ceva ce tu faci este perceput într-o manieră total greșită de către managerul tău. Sau, poate (și știu că este greu de auzit), feedback-ul este de fapt justificat – și tu nu ai avut capacitatea de a-ţi accepta propriile neajunsuri.

Cea mai bună modalitate de a afla acest lucru este să îţi rogi supervizorul să-ţi indice un exemplu specific de când ai avut comportamentul pe care acesta îl critică. Acest lucru te va ajuta să obții claritate cu privire la sursa reală care a declanşat acest feed-back.

Dacă supervizorul tău nu se poate gândi la nici un singur exemplu? Ei bine, este o veste bună: îţi va fi mult mai ușor să-l faci să-și dea seama că nu este un feedback valid. De fapt, probabil că nu va trebui să faci nimic mai departe.

Citește și De ce ai mai mult de câștigat decât de pierdut prin împărtăşirea ideii tale cu alții

  •  
  •  
  •  
  •  
  •