Scalează cu grijă, Făt Frumos!

Nu stii inca daca modelul tau de business este realmente scalabil.

Cum ai crescut un business corect ori cu un profit anual decent puțin peste media industriei, te izbește brusc sindromul lui Făt Frumos. Adică, vrei să-l scalezi (crești) până la cer și o palmă mai sus. De preferință, în maximum trei ani. Ca să faci asta, ai nevoie de alți bani decât cei care pot fi produși de către afacerea ta.

Prin urmare, începi să te întâlnești bezmetic cu deținători de fonduri, cu reprezentanți de bănci sau cu investitori privați ca să vezi cum îți poți aduce în curte capitalul necesar pentru explozia pe care ai pus-o pe hârtie în mai multe scenarii alternative, toate arătând brici, pentru posibilul finanțator.

Desigur, pentru că ești prevăzător, ai luat cu tine în barcă niște consultanți fițoși. Rolul lor este să stea prin preajmă, să-ți păzească spatele, să se asigure că vei primi cât mai mulți bani, cedând cât mai puține acțiuni. Deocamdată, nu faci decât să le plătești lunar facturile supradimensionate, în timp ce-i înveți cum se învârte roata în compania ta și îi asculți debitând platitudini.

Nu știi încă, pentru că nu ai de unde, dacă modelul tău de business, de care ești atât de mândru, este realmente scalabil. Creșterea forțată, pe steroizi finanțați din exterior, aduce cu ea un pogon de provocări neobișnuite.

  • 48
  •  
  •  
  •  
  •