Ajustarea câtorva cuvinte poate face diferența atunci când eşti preocupat de egalitate la birou

[shareaholic app="share_buttons" id="15618082"]
Ajustarea catorva cuvinte poate face diferenta atunci cand esti preocupat de egalitate la birou

„Femeile au la fel de mult succes ca bărbații, în roluri de conducere.” / „Angajaţii de etnie muncesc la fel de bine ca ceilalţi.” / „Angajații cu dizabilități sunt la fel de competenți ca angajații fără dizabilități”.

Acestea pot suna ca declarații pline de pasiune de la oameni care au grijă de păstrarea egalităţii la locul de muncă. Dar afirmațiile de acest gen, chiar și atunci când sunt rostite cu multă determinare și cu cele mai bune intenții, ar putea să transmită, de fapt, alte subtilități.

Motivul? Gramatica.

Aşa este. Cercetarea recent publicată de departamentul de psihologie al Universității Stanford sugerează că modul în care vorbim despre egalitate poate face o diferență uriașă în ceea ce oamenii înţeleg.

Participanților la acest studiu li s-au prezentat variații ale aceleiași propoziții într-un paragraf:

 1. „fetele se descurcă la fel de bine ca băieţii la matematică”
 2. „băieții se descurcă la fel de bine ca fetele la matematică”
 3. „fetele și băieții sunt la fel de buni la matematică”
 4. „băieții și fetele sunt la fel de buni la matematică”

Sigur, la suprafață, frazele ar putea să pară că transmit aceeași idee. Dar când participanții au răspuns la o întrebare ulterioară despre cine a avut mai multe abilități naturale la matematică (sau nu au trebuit să lucreze la fel de mult pentru a fi buni la acel subiect), au răspuns foarte diferit, în funcție de propoziția pe care o citiseră.

71% dintre cei care au citit prima propoziţie au spus că băieții au fost în mod natural mai buni sau nu au fost nevoiți să depună eforturi atât de mari la matematică, dar acest procent s-a schimbat la 32% pentru cei care au citit a doua propoziţie. Aproximativ jumătate dintre participanții care au citit a treia și a patra propoziție – 52% și, respectiv, 53% – au spus același lucru.

Citește și Greșeli de comunicare pe care să le eviţi cu orice preț

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •