Cum să gestionezi așteptările nerealiste ale șefului tău

Cum sa gestionezi asteptarile nerealiste ale sefului tau

Este perfect normal să vrei să-ți impresionezi șeful. Muncești din greu, managerul și colegii tăi observă asta, și în cele din urmă crești profesional. Destul de clar, nu? Ei bine, ce se întâmplă când tu și șeful tău nu sunteţi pe aceiași lungime de undă când vine vorba de așteptările sale în ce privește performanța ta? Este o situație delicată. Pe de o parte, nu este niciodată distractiv să-i spuni managerului că nu poți să-ţi faci treaba – indiferent de motiv. Dar, pe de altă parte, dacă rămâi în tăcere, te pregătești pentru eșec (și foarte mult stres).

Nu este niciodată ușor să îi spui unui manager că are așteptări nerealiste, dar cu puțină îndrumare, este posibil. Iată câteva sugestii:

  1. Fă o verificare a insecurităţii tale

Așadar, înainte de a merge mai departe, trebuie să te asiguri că ceea ce cere șeful tău este cu adevărat exagerat. În timp ce s-ar putea să simți că un termen este prea strâns sau o sarcină depășește capacitățile tale, șeful tău ar putea ști mai bine. Managerii – cei buni, oricum – te vor împinge de multe ori să te întinzi dincolo de zona ta de confort, pentru a te ajuta să îţi dezvolți noi abilități. La urma urmei, te simţi foarte bine știind cum să faci tot timpul, tot ce se cere de la tine, dar fără noi provocări, abilitățile devin învechite, destul de repede.

Dacă șeful tău te împinge să faci mai mult și te simți copleșit, mai întâi întreabă-te de ce. Este pentru că într-adevăr nu-ţi poți face treaba? Sau este pentru că e ceva nou cu care nu ești încă prea confortabil?

Identificarea sursei de unde provine stresul este un bun prim pas. Și dacă descoperi că adevăratul motiv pentru anxietatea ta este pur și simplu insecuritatea sau lipsa experienței, oferă-ţi o șansă și fă tot ce ţine de tine. Dacă totuși nu este cazul de așa ceva, citește mai departe.

  1. Consultă-ți colegii

Chiar dacă volumul tău de muncă este ceva ce doar tu poți gestiona, colegii tăi de la birou – în special cei cu o experiență mai mare – pot avea câteva sfaturi excelente. Și nu doar despre muncă. Dacă te simți frustrat de așteptările șefului tău, șansele sunt ca și alte persoane să fi simţit la fel, la un moment dat, în viaţa lor profesională.

Întreabă în birou și vei vedea dacă unul dintre colegii tăi poate veni cu sfaturi cu privire la gestionarea volumului de muncă sau a șefului. De exemplu, dacă verifici cu Oana de la contabilitate, ai putea afla că șeful tău tinde să ofere mai multe sarcini angajaților în care poate avea încredere. Fără această informaţie, este posibil să fi presupus că șeful tău a fost pur și simplu un om detașat care împarte sarcini. Și, deși aceste informații nu îţi vor ușura munca, îţi vor ajusta strategia pentru a aborda mai bine supraîncărcarea.

Citește și Cum să răspunzi unei idei nebunești venite de la șeful tău

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •